Híreink, aktualitásaink

Tanszékünk a Kutatók Éjszakáján

Tanszékünk a Kutatók Éjszakáján

A Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszék kezdetek óta résztvevője a Kutatók Éjszakája országos rendezvénysorozat Széchenyi Egyetemen tartott programjának, a Kiskutatók Versenye nevű, játékos versenynek. A Szociomókusok állomást idén Böcz Tamara, egyetemi tanársegéd, Dr. Páthy Ádám egyetemi docens és Dr. Tóth Péter egyetemi docens üzemeltették. A délután folyamán hat csapat (plusz egy pannonhalmi ráadáscsapat) látogattak el az ÚT 114-be, hogy rendet vágjanak a női divat, a gyerekjátékok és az autók formatervezésének világában, illetve a régi és magyar celebritások életében. 

Munkatársaink az Alzheimer-világnapi sétán

Munkatársaink az Alzheimer-világnapi sétán

Fotó: Marcali Gábor

Alzheimer-világnapi sétára hívta a városban élőket csütörtök délelőtt az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény és a győri Alzheimer Cafe. Tanszékünket Nits Andrea, Dr. Csizmadia Zoltán és Dr. Tóth Péter képviselte, a Sporttudományi tanszék képvisletében pedig  Kovácsné Dr. Tóth Ágnes tette tiszteletét az eseményen.

 

A sétáról a GyőrPlusz számolt be itt.

 

Nárai Márta előadása az önkéntességről a Cifra Műhely Egyesület nyári táborában

Nárai Márta előadása az önkéntességről a Cifra Műhely Egyesület nyári táborában

Tanszékünk munkatársa, Dr. Nárai Márta, egyetemi docens az écsi Cifra Műhely Egyesület meghívásának tett eleget nyáron. Az egyesület 2023 júliusában tartotta éves szakmai műhelyét, aminek során a délutáni időszakban előadásokat hallgathattak a rendezvény résztvevői. Nárai Márta az önkéntesség szerepéről és az önkéntességgel kapcsolatos attitűdökről beszélt, korábbi kutatási eredményeinek bemutatásával Écsen, július 28-án.

 

Képes összefoglaló a szakmai műhelyről:

 

Pajtamozi Mecséren - Tóth Péter beszélgetett Simonyi Balázzsal

Pajtamozi Mecséren - Tóth Péter beszélgetett Simonyi Balázzsal

2023. augusztus 28-án Mecséren, a Kovács-Simon pajtában került sor az Ultra című, 2017-es magyar dokumentumfilm vetítésére. A film rendezőjével és egyik főszereplőjével Simonyi Balázzsal, tanszékünk munkatársa Dr. Tóth Péter egyetemi docens beszélgetett a vetítést követő közönségtalálkozó alkalmával. A beszélgetés során szó esett a dokumentumfilm készítésének körülményeiről, a szereplők kiválasztásának folyamatáról, a szereplők sorsáról a forgatás óta eltelt nyolc évben. Kiderült, hogy kik az ún. „futóözvegyek”, miért lehet érdekes az elsők mellett az utolsók története is, létezik-e kulturális karakterológia a futók között, miért nem hősök az ultrafutók és mi a különbség egy tetszőleges magyar és egy görög falu között. Szó esett továbbá Simonyi Balázs 2023 nyarán forgatott új dokumentumfilmjéről is, aminek során végigfutotta 16 nap alatt az Országos Kéktúra északi szakaszát.

A rendezvény eseménye.

Új könyvrészlet Nárai Mártától

Új könyvrészlet Nárai Mártától

Megjelent tanszékünk munkatársának, Dr. Nárai Márta egyetemi docensnek, egykori doktorandusz hallgatójával, Dr. Gondos Borbálával írt közös tanulmánya az IGI-Global kiadónál kiadott tanulmánykötetben.

Gondos, Borbála –Nárai, Márta (2023): Model for Action and Cooperation on Accessible Tourism: ACT-MODEL. Chapter 15. In: Gonçalo Poeta Fernandes, António Silva Melo (Eds.): Handbook of Research on Innovation, Differentiation, and New Technologies in Tourism, Hotels, and Food Service. IGI-Global, pp. 302–326. 

DOI: 10.4018/978-1-6684-6985-9.ch015

Sokszínű őszi évadra készül a Széchenyi István Egyetem SosemART színtársulata

Sokszínű őszi évadra készül a Széchenyi István Egyetem SosemART színtársulata

Cikk jelent meg az egyetem honlapján a SosemART társulat nyári táboráról és az őszi tervekről. Németh Veronika Csillag Attilával beszélgetett. 

A cikk elolvasható az alábbi linken: 

https://www.uni.sze.hu/post/sokszínű-őszi-évadra-készül-a-széchenyi-istván-egyetem-sosemart-színtársulata

Páthy Ádám a győri agglomerációról a Kisalföld podcastjában

Páthy Ádám a győri agglomerációról a Kisalföld podcastjában

Tanszékünk munkatársa, Dr. Páthy Ádám a kisalfold.hu megyei online portál podcastjának vendége volt. A fél órás beszélgetés során szó esett a győri agglomeráció tulajdonságairól, feloszthatóságáról, övezeteiről, múltjáról és jövőjéről egyaránt.

 

Simonik Péter projektzáró előadása Tatán

Simonik Péter projektzáró előadása Tatán

A tatai Városházán Dr. Simonik Péter 2023. július 10-én a projektzáró sajtótájékoztatón előadást tartott „A tatai zsidó temető és 18-20. századi sírköveinek tudományos vizsgálata” c. projekt keretében az elmúlt 15 hónapban végzett munkájáról. /A kutatócsoport tagjai: Dr. Balogh István (OR-ZSE, Budapest), Kerti Katalin (Goldberger Alapítvány, Tata), Dr. Mislovics Erzsébet (SZTE, Szeged), Dr. Simonik Péter (SZE, Győr)/
Az 1740 körül létesített és máig működő temető történetéről, síremlékeiről és az ott nyugvó személyekről -nyilvántartás hiányában- csak nagyon keveset tudtunk.
A kutatás eredményeképpen ma már 1841 személyről és sírköveiről állnak rendelkezésre pontos adatok, melyek száma csaknem eléri a 150.000-et. A tudományos célokat is szolgáló adatbázis, valamint a kutatás eredményeit összefoglaló tanulmánykötet hamarosan elérhető lesz.
A projektzáró eseméynről bővebb információ Tata város honlapján jelent meg itt

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Tantárgyi tematika kereső

Események

Hallgatói klubkoncert 2023. október 4.
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontjai 2023. október 6. 13:30 - 2023. október 7. 19:30
Hallgatói klubkoncert 2023. október 11.
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontjai 2023. október 13. 13:30 - 2023. október 14. 19:30
Hallgatói klubkoncert 2023. október 18.
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontjai 2023. október 20. 13:30 - 2023. október 21. 19:30
Gólya- és Öregdiák Bál 2023. október 20.