Sokszínű őszi évadra készül a Széchenyi István Egyetem SosemART színtársulata

Cikk jelent meg az egyetem honlapján a SosemART társulat nyári táboráról és az őszi tervekről. Németh Veronika Csillag Attilával beszélgetett. 

SosemArt Társulat nyári tábor 2023

A cikk elolvasható az alábbi linken: 

https://www.uni.sze.hu/post/sokszínű-őszi-évadra-készül-a-széchenyi-istván-egyetem-sosemart-színtársulata

Németh Veronika
 

Sokszínű őszi évadra készül a Széchenyi István Egyetem SosemART színtársulata

 

A Széchenyi István Egyetem SZE-SosemART egyetemi színjátszó társulata harmadik éve készül közösen nyári táborban a következő évadra. A csapat színes és változatos darabokat mutat be ősszel, melyekre a város lakosait is várja.

 
 
 

A SZE-SosemART társulatnak ez a tizedik évada és egyben a harmadik év, amikor megrendezte az egyetemi színjátszó nyári tábort.

 
„Ez minden évben kicsit más, hisz a társulat tagjai is változnak, egyre bővül a csapat. Jelenleg több mint húszan játszanak a csapatban, és több mint tizenöt különböző szakról érkeztek a hallgatók. A társulat nagy büszkesége, hogy vannak köztünk már végzett fiatalok is, akik munka mellett visszajárnak és együtt próbálnak, játszanak a többiekkel”
 

– mesélt Csillag Attila, a társulat alapítója és vezetője.

 
 
 
Jó hangulatban telt a színtársulat nyári tábora. (Fotó: Májer Csaba József)
 

Az egyhetes táborban hétfőtől péntekig dolgozott együtt a csapat az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar dísztermében, ahol reggeltől estig próbáltak. Több izgalmas projekttel is foglalkoztak, melyek célja az volt, hogy mindenki megtalálja a hozzá közel álló feladatot.

 
A következő évadban a nézők három darabot láthatnak a SZE-SosemART előadásában: készülnek egy klasszikus vígjátékkal, egy websorozat alapján készült pszichodrámával és Andersen állatmeséivel. A tábor alatt ennek a három előadásnak az alapjait rakták le közösen, amit szeptemberben építenek tovább az ősz végi premierekre.
 

„Idén először a társulat két régebbi tagja, Meizer Bence és Takács Martin is belekóstoltak a rendezésbe, behozva a huszonéves fiatalok szemszögét. A hallgatókon és a végzetteken túl a társulat tagja egy vendégszínész is, aki Szentendréről jár Győrbe, hogy együtt játszhasson velünk. A SosemART egy olyan karokon átívelő közösség, melyet összeköt a színház szeretete, és ezáltal hidat képez a más-más hátterű fiatalok között, ahogy egymásba kapaszkodva állnak ki a nézők elé a reflektorfénybe” – avatott be minket a társulat kulisszái mögé az alapító-vezető.

 
 
 

A társulat készül egy különleges produkcióval is, melyben három egymástól független csoport (a SosemART, a Táncművészeti Egyetem és egy bécsi dráma workshop résztvevői) írt és hozott létre egy előadást, amit hibrid formában fognak bemutatni. „Mindig keressük az új utakat a hallgatók érdeklődési körének megfelelően, amelyekkel kérdéseket teszünk fel és értéket közvetítünk” – osztotta meg velünk Csillag Attila.

 
A csapat munkáját már a Széchenyi-egyetem Tudományos és Művészeti Diákkonferenciáján (TDK) is elismerték, ahol első helyezést értek el, így indulhatnak a legközelebbi Országos Tudományos Diákkonferencián is. A győztes előadás különlegessége, hogy az egyik társulati tag, Busa Hanna novelláskötete alapján készült. Terveik közt szerepel, hogy jövőre ismét indulnak a TDK-n, több csapattal performansz kategóriában.
 

A társulat tagja a törökbálinti Boda Bianka, aki gyógypedagógia alapszakon tanul. Gimnáziumi éveit média tagozaton töltötte, és mindig közel állt hozzá a színház világa. „A meghallgatás során azonnal tudtam, hogy részese szeretnék lenni a társulatnak, és éreztem, hogy jó helyre kerültem. A próbák mindig erőt adnak, egy hosszú és fárasztó egyetemi nap után is feltölt a közös munka” – mondta.

 
 
 

A siófoki Reichardt Laura 2022-ben végzett a Széchenyi István Egyetemen, közösségszervező alapszakon, és 2020-ban csatlakozott a társulathoz. Negyedik éve él Győrben, hosszú távon is itt tervez, diplomája megszerzését követően is a társulatban maradt. „A csapat sokszínű, mindenki más-más háttérrel érkezik – reál és humán érdeklődésű hallgatók egyaránt vannak a társulatban, és mindenki mást tud hozzátenni a közös munkához. Jól kiegészítjük egymást, a visszahúzódóbb tagokat biztatjuk arra, hogy lépjenek ki komfortzónájukból, másoknak pedig segítünk a földön maradni” – mondta.

 
 
 
Reichardt Laura, Csillag Attila és Boda Bianka. (Fotó: Májer Csaba József)
 

Azok, akik szívesen kipróbálnák magukat a színpadon, ősszel jelentkezhetnek a SZE- SosemART-ba. A felvételi időpontjáról és a további részletekről a társulat időben tájékoztatást fog nyújtani.

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Tantárgyi tematika kereső

Események

Hallgatói klubkoncert 2023. december 6.
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontjai 2023. december 8. 13:30 - 2023. december 9. 19:30
Vizsgaidőszak kezdete 2023. december 11.
Téli ünnepi időszak során nyitva tartott épületek 2023. december 22. - 2024. január 3.
Téli ünnepi nyitvatartási rend 2023. december 25. - 2024. január 1.
Nyitott Kapuk 2024 2024. január 16.
Vizsgaidőszak vége 2024. január 27.