Tanszékünk részt vállal Győr Megyei Jogú Város idősügyi koncepciójának elkészítésében

Készül az új idősügyi koncepció

Készül az új idősügyi koncepció

A következő négy évre szóló, az idősek életminőségének javítását célzó koncepció elkészítése az érintett korosztály egészségkép felmérésével kezdődik, amelynek keretében 1500 fős lakossági kutatást is végeznek.

„Győr országos példaként szolgál az idősellátás területén, ezért kaptuk meg tavaly már másodízben az idősbarát önkormányzat címet. Igyekszünk egész évet felölelő programokkal, magas szintű szociális szolgáltatásokkal segíteni a szépkorúakat” – emelte ki dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, aki hozzáfűzte, az évek során azonban változnak az igények és új kihívásokkal is szembesülünk, ezért elérkezett az ideje az idősügyi koncepció felülvizsgálatának. Ilyen kihívás például az időskori demencia, amely a várható élettartam kitolódásával egyre több embert érint. Mint ismeretes, városunkban demenciaközpont nyílt, és az Alzheimer Cafék országos hálózata is egy Győrből indult civil kezdeményezés.

 

 

„Az önkormányzat 30 éve vesz részt a WHO Egészséges Városok programban, és Győr egyedüli magyar városként tagja az Idősek Egészsége munkacsoportnak. Ez teszi lehetővé, hogy a koncepció WHO-s módszertan alapján készül” – mondta el Miklósyné Bertalanfy Mária WHO koordinátor. Hangsúlyozta, a koncepció elkészítésére szóló megbízást a Szocioradar Bt. nyerte el pályázat útján, a szakmai munkában az önkormányzat együttműködik a Széchenyi István Egyetemmel.

 

 

„A célunk, hogy továbbvigyük a jelenlegi koncepció eredményeit, hiszen Győrben az idősellátás már most is nagyon magas színvonalú” – szögezte le dr. Csizmadia Zoltán az egyetem Szociális Tanulmányok és Szociologia Tanszékének vezetője. Hozzátette, az elmúlt öt-hat év változásai vizsgálják egy minél átfogóbb és sokrétűbb helyzetelemzésben. Ez alapján készül el a koncepció várhatóan október végére.

 

 

A koncepció a „Korbarát Városok Globális Hálózata” által javasolt területekben fogalmazza meg a célokat. Ilyen terület többek között a közlekedés, a lakásügy, a társadalmi részvétel, vagy a közösségi támogatás és egészségügyi szolgáltatások. A koncepció kidolgozása széleskörű társadalmi részvételen alapul, amelyben különösen fontos a korosztály közösségeinek, az időskluboknak a véleménye, javaslata. A helyzetfelmérés legszélesebb kört érintő része a lakossági felmérés, amely július 4. és augusztus 4. között történik az 50 év feletti győri lakosság 1500 fős reprezentatív mintáján.

 

 

A kérdőíves felmérés során a testi, lelki és szociális egészségi állapot mellett a kérdések érintik a lakáskörülményeket, az érintett korcsoport napi életvitelét, szabadidő eltöltési szokásait, aktivitását, az egészségügyi és szociális szolgáltatások megítélését. A kérdezőbiztosok a nyugdíjas korosztályból kerülnek ki és rendelkeznek a Borkai Zsolt polgármester által aláírt megbízólevéllel. Ha valakinek kételye támadna a kérdező biztos személyét illetően, akkor munkaidőben a Polgármesteri Hivatal WHO Iroda 96/500-555-ös telefonszámán érdeklődhet és kaphat információt.

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Tantárgyi tematika kereső

Szociális Tanulmányok Tanszék Eseménynaptára

Munkaszüneti nap (nagypéntek) 2020. április 10.
Záróvizsga jelentkezési időszak 2020. április 27. - 2020. május 11.