Online önkéntesség a Kisalföldben

A Kisalföld 2020. május 15-én pénteken megjelent számában írt tanszékünk két munkatársa, Dr. Kóbor Krisztina és Csillag Attila által indított online önkéntesség kezdeményezés kapcsán. 

A teljes cikk a tovább után.

Az online önkéntességről a Széchenyi Egyetem online portálja is beszámolt itt.

A tanulásban segítenek a kicsiknek a szociális és pedagógushallgatók

Gyakorlóiskola online

 

Online önkéntes programot indított a győri egyetem tanítóképzős növendékeivel az Apáczai Csere János Kar. Gyógy- és szociálpedagógus-hallgatók segítenek kicsiknek-nagyoknak a tanulásban és csempésznek jókedvet a bezártságba.

 

Győr

Sperling Krisztina

A kialakult koronavírus-járvány okozta állapotok miatt a szociá­lis és gyermekvédelmi ellátórendszer tagjai szolgáltatásaikat nem vagy csak nehezen tudják biztosítani a rászorulóknak. A járvány a szociális és pedagógusképzéseket is hátrányosan érinti. Ezen két helyzet összekapcsolásából született meg az online önkéntesség a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar szociális tanulmányok és szociológia tanszékének adjunktusa, dr. Kóbor Krisztina koordinálásával.

Ha a szülő nem tudja

A Győri Család- és Gyermekjóléti Központ köznevelési csoportjától – akikkel hosszú évek óta ápol szoros kapcsolatot az egyetem – érkezett a segítségkérés, mivel sok dolgozó vagy kevésbé képzett szülő kereste meg őket azzal, hogy nem képesek a gyerekeiket segíteni az otthoni online tanulásban – tudtuk meg dr. Kóbor Krisztinától.

Jelenleg a szociálpedagógus- és gyógypedagógus-hallgatók köréből kerülnek ki az önkéntesek, akik a gyerekek korrepetálásában vesznek részt, amellett, hogy kortársaikat, a városban ragadt külföldi hallgatókat is ellátják az egyetemmel, vizsgákkal kapcsolatos információkkal – mondta dr. Kóbor Krisztina. Hozzátette, ezeken túl fontos a segítséget kérők lelki és szociális kapcsolatainak ápolása is.

Tizenkét hallgató

Az általános és középiskolás gyerekek korrepetálását a köznevelési csoport koordinálja, a külföldi hallgatók segítségkéréseit pedig az egyetem nemzetközi irodája juttatja el az önkéntesekhez.

Cikkünk elkészültekor tizenkét hallgató vesz részt a programban, de az egyetem célja, hogy még többen, akár más – például a műszaki – szakokról is bekapcsolódjanak. A szolgáltatás úgy működik, hogy egy önkéntes minden szükséges tárgyból korrepetálja a gyerekeket, ezalól a nyelv lehet kivétel.

Dr. Kóbor Krisztina kiemelte, hogy olyan lehetőségeket és tereket nyitott meg ez a szükséghelyzet, amelyekre eddig nem is gondoltak, mert a személyes segítségnyújtásra helyezték a hangsúlyt. Úgy gondolja, hogy a most elindított programnak a későbbiekben is lehet létjogosultsága és szeretnék is folytatni.

Napi rendszerességgel

Varga Júlia, a program egyik önkéntese a Kisalföldnek elmondta, hogy ő egy harmadik osztályos ikerpárral foglalkozik napi rendszerességgel. Nekik a napi tanulásban segít, de emellett azt is nagyon fontosnak tartja, hogy beszélgessen a gyerekekkel, hogy felvidítsa őket. Szociálpedagógus-hallgatóként mindig foglalkoztatta az önkéntesség. „Leginkább az motivált arra, hogy jelentkezzek a programba, hogy az itthon töltött napjaimat valamilyen hasznos módon töltsem ki. Erre a legjobbkor jött az a lehetőség, hogy kisgyerekeknek segíthetek a tanulásban és mellette egy kicsit jókedvre is deríthessem őket. De ők ugyanígy felvidítanak engem is, rengeteg pluszt kapok tőlük” – mondta el Júlia, akinek azért nem telnek unalmasan a napjai, hisz a vizsgáira készül.

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Tantárgyi tematika kereső

Szociális Tanulmányok Tanszék Eseménynaptára

Elektronikus ZH nap 2021. október 27. 08:00 - 15:00
Hallgatói klubkoncert 2021. október 27.
Hallgatói klubkoncert 2021. november 3.
Magyar Tudomány Ünnepe 2021. november 4.
Széchenyi Állásbörze 2021. november 9.