TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS VESZPRÉMBEN

A Szociális Tanulmányok tanszék által szervezett tanulmányi kirándulás 2015. november 12-én valósult meg. A kiránduláson részt vettek a szociális és ifjúsági munka (FOSZK), szociális munka (BA), közösségi és civil tanulmányok (MA) szakos hallgatók. Továbbá előzetes egyeztetést követően a januárban csatlakozó Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar, szociálpedagógia (BA) és szociális és ifjúsági munka (FOSZK) szakos hallgatói is részt vettek a tanulmányi úton.

A kiránduláson összesen 45 fő hallgató és 3 fő oktató vett részt.

A tanulmányút célja az volt, hogy a szociális képzésben tanulók számára szélesebb látókört biztosítsunk egy másik városban működő szervezetekről.

Továbbá célunk volt, hogy a hamarosan csatlakozó Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar szociális képzésében tanulók elkezdhessenek megismerkedni a Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségtudományi és Szociális Képzési Intézet Szociális Tanulmányok Tanszékének hallgatóival és oktatóival egyaránt.

Reggel fél nyolckor volt a gyülekező a győri vasútállomás előtt, majd innen indult a különjáratú autóbusz Veszprémbe.

Első úti célunk a „Pokoli torony” néven elhíresült társasház volt, ahol Lőrincz Norbert (Magyar Máltai Szeretetszolgálat) tartott előadást a toronyban folyó munkáról és az elért eredményekről. Az előadás után megtekintettük a már felújított részeit az épületnek – kialakításra került közösségi terek, gyermekek számára kialakított fejlesztő szoba stb., illetve azokat a szinteket is, melyek még felújításra várnak. Betekinthettünk az épületben kialakított átmeneti hajléktalan ellátásba is, melyet szintén a Máltai Szeretetszolgáltat működtet az épületben.

A következő program során a hallgatók előzetesen választhattak, hogy a Veszprémben folyó hajléktalan ellátást szeretnék megtekinteni, vagy pedig a veszprémi egyetemen folyó szociális munka képzést szeretnék megismerni.

Ezt követően 13 órától 15 óráig lehetőség volt Veszprém városával megismerkedni önállóan a hallgatóknak.

A szabadidő után szintén előzetesen választott programokon vettek részt a hallgatók. A csoport egyik része a Veszprémi Ifjúsági Ház munkáját ismerhette meg, ahol színes programokkal várják az oda látogató fiatalokat. A hallgatók egy rögtönzött zeneterápiás bemutatón is részt vehettek az intézményben.

A csoport másik része pedig a veszprémi családsegítő szolgálat munkájával ismerkedett meg előadás és beszélgetés formájában.

A nap zárasként a csoport egésze a Noszlopon működő drog rehabilitációs intézményt látogatta meg. Különös élményben volt része a hallgatóknak, mivel egy valóságos csoportmunka folyamatot tekinthettünk meg. Ennek értéke abban rejlik, hogy a terápiás munkát ritkán adódik lehetőség ilyen módon megtekinteni.

Este 7 órakor indultunk vissza Győrbe az autóbusszal. A kirándulás minden tekintetben elérte a célját, a szociális képzésben részt vevő hallgatók látóköre szélesedett és a leendő hallgatótársak ismerkedése is elkezdődött.

Pokoli torony


Hajléktalan ellátás


Veszprémi Ifjúsági Ház

összeállította:
Pereznyák Rita    
Szociális munka szak

Kövessen minket a Facebookon is!

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Tantárgyi tematika kereső

Szociális Tanulmányok Tanszék Eseménynaptára

Munkaszüneti nap (nagypéntek) 2020. április 10.
Záróvizsga jelentkezési időszak 2020. április 27. - 2020. május 11.