Híreink, aktualitásaink

Kisalföldben a győri egyetemi színjátszó társulat

Kisalföldben a győri egyetemi színjátszó társulat

Fotó: Nagy Gábor

 

Egy látássérült mindennapjai - A győri egyetemi színjátszó csapat rendhagyó darabbal készül

Egy látássérült hölgy életét és mindennapjait mutatja be hamarosan a Széchenyi István Egyetem SosemArt színjátszó csapata, méghozzá egy olyan csavarral, aminek köszönhetően a néző is részese lesz az élmények. A társulat három színpadi előadással is készül az év utolsó hónapjaira, melyek mindegyike ingyenesen megtekinthető

Dániel Viktória cikke itt elolvasható.

Tanszékünk a Tudományos Diákköri Konferencián

Tanszékünk a Tudományos Diákköri Konferencián

Tanszékünk oktatói és szakunk több diákja is tevékeny részt vállalt a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia és Tehetségnapján 2023. november 29-én. 

 

Tanszékünk munkatársai az MSZT 2023-as vándorgyűlésén

Tanszékünk munkatársai az MSZT 2023-as vándorgyűlésén

A Magyar Szociológiai Társaság 2023. november 17-e és 18-a között rendezte meg éves vándorgyűlését a budapesti Corvinus Egyetemen Válságról válságra címmel

Tanszékünk munkatársai közül ketten, Dr. Nárai Márta és Dr. Tóth Péter adtak elő a konferencia két szekciójában. 

A munkaszociológiai szekcióban 2023. november 17-én Dr. Tóth Péter a Győrhöz és a győri ipari bérmunkás réteg átalakulásához, tagozódásához és szervezeti viszonyaihoz kapcsolódó korábbi munkaszociológiai kutatásokról adott átfogó képet illetve a tavaly, a tanszéken alakult munkszociológiai kutatócsoport tagjai által az elmúlt időszakban végzett kutatások irányairól tájékoztatta a szekció tagságát Jöjjön-e Gyuri Győrbe kutatni? - Munkáskutatások lehetséges új irányai egy nyugat-dunántúli megyeszékhelyen című előadásában.

Dr. Nárai Márta online jelentkezett be 2023. november 28-án  Az államon túl? Nem-állami szereplők a humán szolgáltatói szektorban címen meghirdetett szekcióba. Előadását Ez nemcsak egy munkahely. A védett foglalkoztatás győri tapasztalatai címmel tartotta. Előadásának fókuszában a Győr városában működő, védett foglalkoztatást végző hét szervezet tevékenységének vizsgálata állt. 

SosemArt előadások 2023 végén

SosemArt előadások 2023 végén

Társulatunk tagjai az idei évben még négy alkalommal lépnek színpadra.
 
11.25-én,szombaton 17:00-kor a Fátyol Titkai c. egyfelvonásos vígjátékot mutatjuk be új szereposztásban.
 
11.29-én, 13:00 órakor  a TDK keretein belül mutatjuk be ISZRE című performanszunkat, mely egy látássérült nő szemén keresztül tárja elénk a világot. (az eladás időtartama körülbelül 30 perc, helyszíne a C1 terem a Campuson) 
 
11.30-án,  18:00  órakor A Fátyol Titkai c. egyfelvonásos vígjátékot mutatjuk be új szereposztásban.
 
12.07-én, 17:00 órakor szeretettel várunk mindenkit a Nevessünk című kétfelvonásos  gálaestünkre melynek során társulatunk mind a harminc tagja színpadra lép.
Munkatársaink a COS'23 konferencián

Munkatársaink a COS'23 konferencián

2023. október 12-15-e között került megrendezésre a Széchenyi István Egyetemen a 1st Conference on Sustainability elnevezésű nemzetközi, multidiszciplináris konferencia, amelyre tanszékünk munkatársai is nyújtottak be abstractot, adtak elő, illetve vezettek szekciót a három nap folyamán.  

A konferencia honlapja itt található.

A szekciók listája pedig itt.

Tanszékünk a Kutatók Éjszakáján

Tanszékünk a Kutatók Éjszakáján

A Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszék kezdetek óta résztvevője a Kutatók Éjszakája országos rendezvénysorozat Széchenyi Egyetemen tartott programjának, a Kiskutatók Versenye nevű, játékos versenynek. A Szociomókusok állomást idén Böcz Tamara, egyetemi tanársegéd, Dr. Páthy Ádám egyetemi docens és Dr. Tóth Péter egyetemi docens üzemeltették. A délután folyamán hat csapat (plusz egy pannonhalmi ráadáscsapat) látogattak el az ÚT 114-be, hogy rendet vágjanak a női divat, a gyerekjátékok és az autók formatervezésének világában, illetve a régi és magyar celebritások életében. 

Munkatársaink az Alzheimer-világnapi sétán

Munkatársaink az Alzheimer-világnapi sétán

Fotó: Marcali Gábor

Alzheimer-világnapi sétára hívta a városban élőket csütörtök délelőtt az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény és a győri Alzheimer Cafe. Tanszékünket Nits Andrea, Dr. Csizmadia Zoltán és Dr. Tóth Péter képviselte, a Sporttudományi tanszék képvisletében pedig  Kovácsné Dr. Tóth Ágnes tette tiszteletét az eseményen.

 

A sétáról a GyőrPlusz számolt be itt.

 

Nárai Márta előadása az önkéntességről a Cifra Műhely Egyesület nyári táborában

Nárai Márta előadása az önkéntességről a Cifra Műhely Egyesület nyári táborában

Tanszékünk munkatársa, Dr. Nárai Márta, egyetemi docens az écsi Cifra Műhely Egyesület meghívásának tett eleget nyáron. Az egyesület 2023 júliusában tartotta éves szakmai műhelyét, aminek során a délutáni időszakban előadásokat hallgathattak a rendezvény résztvevői. Nárai Márta az önkéntesség szerepéről és az önkéntességgel kapcsolatos attitűdökről beszélt, korábbi kutatási eredményeinek bemutatásával Écsen, július 28-án.

 

Képes összefoglaló a szakmai műhelyről:

 

Miért pont a szociológia alapszak? - Podcast

Az alábbi podcastben a Széchenyi Egyetem szociológia alapszakjáról beszélget két alapszakos szociológus hallgatóval, Kovács Linettel és Tamás Rékával Dr. Tóth Péter, a szak vezetője.

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Tantárgyi tematika kereső

Események

Hallgatói klubkoncert 2023. december 6.
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontjai 2023. december 8. 13:30 - 2023. december 9. 19:30
Vizsgaidőszak kezdete 2023. december 11.
Téli ünnepi időszak során nyitva tartott épületek 2023. december 22. - 2024. január 3.
Téli ünnepi nyitvatartási rend 2023. december 25. - 2024. január 1.
Nyitott Kapuk 2024 2024. január 16.
Vizsgaidőszak vége 2024. január 27.