Híreink, aktualitásaink

Dr. Tóth Péter a Civil Szemle szerkesztőségének tagja lett

Dr. Tóth Péter a Civil Szemle szerkesztőségének tagja lett

Dr. Tóth Péter, tanszékünk egyetemi docense meghívást kapott a Civil Szemle szerkesztőségébe. A korábbi főszerkesztő, Dr. Nárai Márta, tanszékünk egyetemi docense 2023-ban átadta a lap főszerkesztői posztját Dr. Nagy Ádámnak. 
A lap jelentős átalakításon esett át az utóbbi időszakban, a fő cél, hogy a jövőben Q3-as nemzetközi folyóirattá váljon. 

Az új szerkesztőség tagjai: 
Balogh Péter, egyetemi adjunktus, Szegedi Tudományegyetem 
Bacsa-Bán Anetta, főigazgató, egyetemi docens, Dunaújvárosi Egyetem
Gerő Márton, egyetemi adjunktus, Eötvös Lóránd Tudományegyetem
Glied Viktor, egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem
Pánovics Attila, egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem
Tóth Péter, egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem
Béres-Áfra Zsuzsa doktorjelölt, Debreceni Egyetem

Dr. Nárai Márta a lap nemzetközi tanácsadó testületében segíti a folyóirat munkáját. 

 

Lezárult a SZE SosemArt Egyetemi Színjátszó Társulat tizenkettedik évada

Lezárult a SZE SosemArt Egyetemi Színjátszó Társulat tizenkettedik évada

Péntek délután lezárult a SZE - Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karon, a SZE SosemArt Egyetemi Színjátszó Társulatunk immáron 12. évada. Nagyon sok csodálatos dolog történt velünk az elmúlt évben. Ahogy a korábbiakban, az évet ezúttal is egy Színjátszós táborral zártuk, melynek során előkészítettük a következő évadunk előadásait. A repertoárunkon lévő 3 vígjáték és egy performansz mellett szeptemberben két új előadással várjuk majd Kedves Közönségünket!
A csodaimitátor címre keresztelt darabunk egy olyan színház kulisszái mögé kalauzolja el a nagyérdeműt, melynek tagjai kizárólag nőkből állnak. A szenvedélyes, intrikákkal tűzdelt perpatvar közepette felvetődik a kérdés, hogy vajon mindenki az-e, akinek látszik, és vajon ki lehet a híres csodaimitátor?
A másik, frissen bemutatásra kerülő előadásunk, John Cresswell "So little time" (1952) című filmjének forgatókönyve alapján, Sári Orsolya által színpadra írt dráma, melynek történései a második világháború idejébe kalauzolják el a Nézőinket. Szerenád című darabunk egy olyan szerelmi történetet mutat be, mely számos aspektusból vizsgálja az egyéni döntések súlyát, a személyes szabadság és az elfogadás kérdéskörét.
Találkozunk szeptemberben!!!!!!:)
Gyermektábor tanszékünk munkatársainak szervezésében

Gyermektábor tanszékünk munkatársainak szervezésében

Tanszékünk idén is két nyári tábort szervez a karon az egyetemi munkatársak gyermekei számára 2024. június 1-e és 12-e között. A Dr. Kóbor Kriszta és Csillag Attila által vezetett tábor egyben szakmai gyakorlatként is funkcionál szociálpedagógus, gyógypedagógus és közösségszervező szakos hallgatók számára. 

Dr. Simonik Péter díja

Dr. Simonik Péter díja

A LI. Országos Honismereti Akadémia nyitónapján, tanszékünk egyetemi docense, Dr. Simonik Péter kitüntetést, a Honismereti Szövetség Emlékérmét vehete át több évtizedes honismereti és helytörténeti munkája elismeréseként Esztergomban. 

Gratulálunk a kitüntetéshez!

Kollégáink előadása a Ladikos Fesztiválon

Kollégáink előadása a Ladikos Fesztiválon

Dr. Bugovics Zoltán és Dr. Tóth Péter, tanszékünk egyetemi docensei meghívást kaptak a Ladikos Fesztivál szervezőitől. Idén 2024. június 15-én 19. alkalommal került megrendezésre a hagyományőrző fesztivál a mecséri dunaparton. A délelőtti idősávban került sor az előadásra, ahol a két kutató a 2021-ben és 2022-ben megrendezett, Bács-Kiskun megye településein lezajlott III. Tanyakollégium   kutatás során szerzett tapasztalatait osztotta meg a fesztivál vendégeivel egy jó hangulató, interaktív előadás keretében. Az előadásokon és az azt követő beszélgetés során szóba került a tanyás területeken élő emberek és helyi társadalmak jellemzői, az itt végzett tevékenységek lehetőségei a globális felmelegedés és a települések átalakulása során.  

 

Záróvizsgák rendje a 2023-24-es tanév tavaszi félévében szociálpedagógia alapszakon

Záróvizsgák rendje a 2023-24-es tanév tavaszi félévében szociálpedagógia alapszakon

Záróvizsga: Szociálpedagógia Ba
Helyszín: 112-es terem AK1  
Időpont: 2024. 06. 25. (kedd) 10:00 óra

Elnök: Dr. Szakácsné Foki Katalin
Tagok: Dr. Benyák Anikó, Dr. Kóbor Krisztina, Dr. Simonik Péter
Jegyzőkönyvvezető: Polgár Fatime

Elfogadta Győr Megyei Jogú Város közgyűlése a város egészségfejlesztési tervét

Győr Megyei Jogú Város közgyűlése 2022-én tárgyalta és fogadta el azt a két dokumentumot, ami a város egészségfejlesztéssel kapcsolatos tevékenységéhez szolgál keretül 2026-ig bezáróan. Dr. Perger Elza, a területért felelős alpolgármester kiemelte a dokumentumok kiváló minőségét. Laczkovits-Takács Tímea képviselő külön köszönetet mondott a Széchenyi István Egyetemnek a programban való részvételért. A fejlesztések alapjául szolgáló és a korábbi terv megalkotása óta eltelt időszak jellemzői tendenciáit, statisztikáit, a jelenlegi helyzet értékelését a Győr Megyei Jogú Város Egészségképe 2021 míg a fejlesztési irányokat és konkrét fejlesztési és bevatkozási tervet a Győr Megyei Jogú Város Egészségfejleszési Terve 2022-2026 című dokumentumok tartalmazzák. A dokumentumok elkészítésére a programot megvalósító Győriek Egészségért Közhasznú Egyesület kérte fel tanszékünket. A munka szakmai vezetője Dr. habil Csizmadia Zoltán egyetemi docens, tanszékünk vezetője volt. A fél évet igénybe vevő tervezésben a tanszékről az alábbi kollégák vettek részt: Dr. Nárai Márta, Nits Lászlóné, Oszter Bettina, Dr. Páthy Ádám, Dr. Tóth Péter. A dokumentumok az alábbi önkormányzati linkekről letölthetők: 

Győr Megyei Jogú Város Egészségképe 2021
Győr Megyei Jogú Város Egészségfejleszési Terve 2022-2026

TERÜLETILEG IS ÁTALAKULHATNAK A JÖVŐBEN A HÁZIORVOSI PRAXISOK

Egészségfejlesztési terv készült

 

A legutóbbi, az év első rendes városi közgyűlésén elfogadták a képviselők Győr egészségfejlesztési tervét. A hosszú távú program célja a lakosság aktivitásának és egészséges életmódjának tudatos fejlesztése lesz. Mindezek mellett átgondolják a városban működő háziorvosok ellátási területeit is.

A 2022 és 2026 között zajló egészségfejlesztési programot a tavaly elkészített Városi Egészségkép tapasztalatai alapján állították össze. Ezt a helyzetképet ötéves periódusokban készítteti el az önkormányzat, figyelembe véve a Győrben élő lakosság egészségi mutatóit és az általános egészséget leginkább meghatározó tényezőket. Összeállításánál figyelembe vették a demográfiai jellemzőket, az életvitel és életminőség, a természetes és épített környezet főbb mutatóit, a közlekedés, a lakhatás, a városrendezés hatásait, valamint a sport, az egészségügy és a szociális ellátás jelenlegi helyzetét.

Az Egészségkép dokumentumait intézményi statisztikák és lakossági interjúk és kérdőívek alapján készítették el. A mintavétel során a lakosságon túl, civil szervezeteket, a témában érintett szakembereket, helyi döntéshozókat is megkérdeztek a témáról.

Az Egészségfejlesztési terv elkészítésének felügyeletét dr. Pergel Elza, a területért felelős alpolgármester látta el, és a közgyűlés előtt is ő mutatta be a programot. Elmondta, hogy az elkészült tervezet kiváló és alapos munka, ám ennek csak akkor van értelme, ha benne foglaltakat komolyan veszik és meg is valósítják.

Területileg kielemeztük az egyes városrészek helyzetét, azt mondhatom, hogy egy problémát érzek igazán fontosnak és akutnak, ez a háziorvosi ellátás. Háziorvosaink nagy része már nem fiatal, az orvosok leterheltsége sem egyforma. Nem egyformák a kerületek sem, amelyek ellátását meg kell oldaniuk. Ezen területhatárok újragondolását immár másfél éve fontolgatjuk, de mindeddig hatalmas akadály volt a változtatásban a Covid-járvány, hisz amikor az emberek nem tudnak közvetlenül találkozni, beszélgetni, egyeztetni egymással, akkor nagyon nehéz előrelépni egy ilyen szerteágazó ügyben és azt megnyugtató módon, hosszú távra megoldani. Úgy gondolom, hogy ebben az évben vagy legfeljebb a jövő év elején megoldott probléma lesz a körzetek átgondolása” – fejtette ki az alpolgármester az ülésteremben.

 

Dr. Pergel Elza hozzátette azt is, hogy a következő időszakban az önkormányzat mindent meg fog tenni azért is, hogy a jelenleg helyettesítéssel megoldott háziorvosi praxisok állandó orvost kapjanak, hisz ezzel is csökkenthető az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás.

Az alpolgármester teljes körű együttműködést ígért a háziorvosoknak, kérte, értsék meg azokat a törekvéseket, amelyeket a jobbítás szándékával szeretne megvalósítani a városi önkormányzat.

Az elkészült Egészségkép összegzéséből kiderül, a városban egyre fontosabb és nagyobb hangsúlyt kap a lakosság egészséges életmódja, a rendszeres testmozgás a fiatalok és az idősebbek körében egyaránt. A tanulmányból az is kiderül, az elmúlt időszakban előtérbe került a klímaváltozás, a környezetvédelem egészségre gyakorolt hatása. Évről évre többen tartják Győrben fontosnak az egészséges táplálkozást, valamint a káros szenvedélyektől való tartózkodást.

Ezeket a pozitív mutatókat pedig tovább javíthatják a preventív szemlélet népszerűsítését, az egészségműveltség fejlesztését segítő programok és a rendszeres lakossági szűrővizsgálatok is.

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Tantárgyi tematika kereső

Események