Híreink, aktualitásaink

Simonik Péter podcastban beszélt a Tatán végzett kutatómunkájáról

Simonik Péter podcastban beszélt a Tatán végzett kutatómunkájáról

Dr. Simonik Péter helytörténeti kutató, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának egyetemi docense évek óta kutatja a ma Tatabányához tartozó községek, Alsó- és Felsőgalla, Bánhida, valamint Tatabánya zsidó lakosainak történetét. Egykor a tatai izraelita hitközséghez tartoztak. Felsőgallai temetőjüket 1929 körül nyitották, de azt megelőzően Tatán temetkeztek, sőt, sokan még később is. Dr. Simonik Péter helytörténészként szeretett volna többet megtudni a Tatán eltemetett családokról, s Kerti Katalin, a Goldberger Alapítvány kurátora pedig a vizek városának zsidó temetőjéről.

Hír innen: https://www.kemma.hu/helyi-kozelet/2024/03/tata-zsido-temeto-podcast

Dr. Csizmadia Zoltán lett a regionális tudományi program vezetője

Dr. Csizmadia Zoltán lett a regionális tudományi program vezetője

2024. április 1-től egyetemünk Vezetősége megbízást adott Dr. Csizmadia Zoltán, egyetemi docens, tanszékvezető részére a Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola regionális tudományi programja vezetői feladatainak ellátására.

Gratulálunk a kinevezéshez!

Érzékenyítési séta Győrben

Érzékenyítési séta Győrben

 

Pécsi Gertrúd, kari titkársági referens részvételével minden évben szakmai jellegű érzékenyítési sétát szervez a Széchenyi István Egyetem Közlekedésépítési és Vízmérnöki Tanszéke, építőmérnök hallgatók számára Győrben. 

A sétáról a beszámolót Dr. Makó Emese, egyetemi docens, tanszékvezető írta a tanszék Facebook oldalán.

Dr. Laczkovits-Takács Tímea a győri KEF új elnöke

Dr. Laczkovits-Takács Tímea a győri KEF új elnöke

Dr. Laczkovits-Takács Tímea, tanszékünk egyetemi adjunktusa, ezen év januárjától a város alpolgármestere lett Győr Megyei Jogú Város Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának az elnöke. 

A hírt a Győr+ osztotta meg: 
https://www.gyorplusz.hu/gyor/munkaban-az-uj-kef-elnok/

Komplex kutatási gyakorlat és terepmunka indul a tanszéken

Komplex kutatási gyakorlat és terepmunka indul a tanszéken

Tanszékünk a 2023-24-es tannévben tovább folytatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közös szakmai munkát és kutatásokat. 

Simonik Péter könyvbemutatója Tatán

Simonik Péter könyvbemutatója Tatán

2024. február 19-én a tatai volt Piarista Rendházban bemutatták a „Legyen lelke Isten árnyékában”. A tatai zsidó temető története és 18-21. századi sírkövei címmel megjelent e-könyvet, amelynek egyik szerkesztője, több tanulmány szerzője, valamint a kötet alapjául szolgáló 2021-2023 között lezajlott, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, a MAZSIHISZ, valamint Tata Város Önkormányzata által támogatott kutatási projekt szakmai vezetője Dr. Simonik Péter, tanszékünk egyetemi docense volt. 

Tanszékünk a Nyitott Kapuk Napján 2024-ben

Tanszékünk a Nyitott Kapuk Napján 2024-ben

A Széchenyi Egyetem 2024. január 16-án, kedden rendezte hagyományos Nyitott Kapuk Napja rendezvényét. Tanszékünk több helyen is részt vett a forgatagban. A szociális és szociológia alapszakok és a közösségi és civil tanulmányok mesterszak iránt érdeklődők kérdéseire az Apáczai Kar standján tanszéki kollégáink, Wagner Angéla, Böcz Tamara, Oszter Bettina, Bugovics Zoltán és hallgatóink, Dedics Virág, Tóth Anett és Tímár Nelli válaszoltak a délelőtt folyamán. A délutáni, hivatalos szakvezetők által tartott szakos bemutatók mellett pedig egy további látogatható, interaktív programmal is készült Csillag Attila mestertanár és Dr. Kóbor Krisztina egyetemi adjunktus az egyetemre kilátogató végzős középiskolásoknak. Az ÚT144-es teremben, felhasználva a tréneri oktatásban használt feladatokat, szituációkat Offline szabadulószobát szerveztek és vezettek a délelőtt folyamán. A beérkező érdeklődők öt csoportban oldottak meg feladatokat, fejlesztethették önismeretüket, kooperációs készségeiket.

 

Záróvizsgák rendje a 2023-24-es tanév őszi félévében humán-csoportfejlesztő tréner szakon

Záróvizsgák rendje a 2023-24-es tanév őszi félévében humán-csoportfejlesztő tréner szakon

Záróvizsga: Humán- és Csoportfejlesztő Tréner (AKL_THC)
Helyszín: Ravazd  
Időpont: 2024.01.25. (csütörtök) 09:00 óra
Bizottság száma: 25-2
Elnök: Dr. habil Csizmadia Zoltán
Tagok: Dr. Nagy Tamás Jenő, Dr. Kóbor Krisztina, Csillag Attila
Jegyzőkönyvvezető: Wagner Angéla

Bugovics Zoltán a labdarúgásról beszélt a K2 Magazinban

A Kisalföld K2 Magazinjában Sudár Ágnes készített Bugovics Zoltánnal, tanszékünk egyetemi docensével interjút a labdarúgó világbajnokság kapcsán Miért szeretjük a focit? címmel. A teljes cikk a tovább után olvasható.

Láttam a többiek arcán, amikor bejelentettem, a fociról tudományos alapon szeretnék beszélgetni a győri Széchenyi-egyetem szociológusával, dr. Bugovics Zoltánnal, hogy azt gondolják, most viccelek. Pedig miért viccelnék? Ezekben a hetekben mindenki halálosan komolyan veszi a meccseket, a reggeli kávézás megúszhatatlan a kérdés tisztázásával, hogy szándékosan kezezett-e a kolumbiai a japánok elleni meccsen... De miért érdekel ez minket?

- Nézi a foci-vb-t?
- Nézem, persze.
- Csak muszájból, mert ha nem tenné, akkor minden társas beszélgetésből kimaradna?
- Nem, tényleg érdekel. Persze nem minden meccset nézek meg, az unalmasakat nem. De például a keddi orosz-egyiptomi meccsnél sem gondoltam, hogy ott ragadok a végéig.
- S önöknél, az egyetemen is úgy kezdődik a reggeli kávézás, hogy: „Láttad te is azt a gólt?"
- Igen, így kezdődik.
- Akkor ezek szerint nincs olyan társadalmi réteg, amelynek az életét néhány hétig most ne a foci szőné át?
- Biztosan van azért, de tény: össztársadalmi kérdéssé vált.
- De miért? Mit tud a foci? Mert az viszont már nem jellemző, hogy a reggeli beszélgetések témája a Barátok közt előző napi epizódja.
- Erre a válasz a szocializáció. Egyszerűen gyerekkoruk óta otthon, baráti körben azt látják a srácok, hogy az apjuk nézi a meccseket, BL-től az egyéb rangadókig, selejtezőkig, s ez mintanyújtásként szolgál. Ez persze inkább a fiúknál jelent elsősorban szocializációt. A fociban nincsenek társadalmi rétegek sem, ott mindenki egyenlővé válik. A sport összehozza az embereket, lebontja a társadalmi rétegződést.
- De ha ez így is van - s elfogadom, hogy igen -, miért nem látjuk ezt mondjuk az atlétikában vagy az úszásban?
- Élménytársadalomban élünk, s ezen élményt a foci - és a sportok egy része még - maximálisan kiszolgálja. Izgalmat és szórakozást nyújt. De ebben óriási szerepe van a médiának is. Igaz, ezt csak akkor képes megtenni, ha van rá fogadókészség, azaz a foci kultúrája az adott országban jelen van. Ebből fakad, hogy a focikultusz jóval gyengébb például az USA-ban vagy Indiában; a történelmi brit birodalom egyes részein más labdajátékok váltak népszerűvé és uralják a sportkultuszt: a baseball, a krikett, a kosárlabda... Ugyanakkor az is érdekes, hogy az orosz vb-re legtöbben az USA-ból érkeznek.

Politika a fociban

- Az előbbi sémához hozzátesz az is, hogy nem egy világsztárról lehet tudni, a mélyszegénységből küzdötte fel magát? Így aki most is szegény s úgy nézi a tévében az adott sztárt, nem irigy rá feltétlenül, hanem azt látja, hogy „a mi vérünk ez a gyerek"?
- Biztosan van ilyen. Nézze, a foci nem egy elit sport. Számos dél-amerikai államban, de Európában a mediterrán országokban vagy a briteknél is általában szegény sorból jönnek azok a játékosok, akiket most a válogatottban is látunk.
- De miért érdekel minket, hogy mit játszik Irán vagy Kolumbia?
- Erre is van szociológiai válaszom: az identitás. Vagyis hogy kivel azonosulunk. A csoporthoz tartozás igénye ősi, belénk ivódott reflex: azonnal csoportot kell választani s ahhoz tartozni. Mert akkor maradunk életben - a darwini mechanizmus itt is működik.
- S amikor mi csoportot keresünk magunknak, egy hozzánk hasonlót - egy európait - választunk vagy mást?
- Teljesen ad hoc jellegű, s embere válogatja. Van, aki frankomán, más gyűlöli a franciákat. De szerepet játszhat például a politika is. Az angolok korábbi szövetségi kapitánya, Sven-Göran Eriksson mondta azt, hogy a fociban több politika van, mint a politikaban. És ez nagyon igaz.
- A nacionalizmus is ezért jön elő, hogy ,,én aztán nem szurkolok a románoknak..."?
- Igen.
- Az, hogy legutóbb kint voltunk az EB-n, valós vágyat ébresztett bennünk, hogy ez az éjjel nem érhet véget"? Hogy a vb is sikerül? Vagy a többség a földön maradt, tudva, hogy csalóka álom volt ez?
- Elhitte az ember, s miért ne tette volna? Amikor a portugáloknak gólt lőttünk, akkor is eufóriát éreztünk, pedig erre egy percen belül jött a viszontválasz. Ebből is látszik, hogy ez a sportág érzelmileg is átitatja az embereket, teljes odaadással tudják szemlélni a történéseket. Az érzelmek felülírják a racionalitást.
- A kárörvendés nem dolgozna egy kicsit sem bennünk, ha mégis kint lennénk a vb-n? Hogy hétfőtől péntekig engem szipolyoz ki a főnököm, végre röhöghetek a magyar focistákon, s helyettem most ők érezhetik rosszul magukat a kínos vereség után?
- Én emlékszem Mexikóra, s bizony nem nevettem a null-hat után. A csapat kudarcát a magaménak éreztem, és nem hinném, hogy más másképp lett volna ezzel. Az tény viszont, hogy működik a „kivetítés", vagyis ha például a románokat jól elverik, annak lehet örülni.

A nőket miért ne érdekelne?

- Miért van az, hogy a fociról szinte mindig csak férfiak beszélgetnek, s elfogadott tényként kezeljük, hogy „a nőket úgysem érdekli"?
- Lehet benne sztereotípia, de ha jól megnézzük, valóban inkább a fiúkat érdekli - gyerekkoruktól kezdve.
- De továbbmegyek: ha a foci „élményt, izgalmat és szórakozást” nyújt, akkor miért csak a férfivonalon igaz ez? Nőknek is rendeznek foci-vb-t, de azt kis túlzással a kutya se nézi.
- Tradíció – ez a válasz. Női atlétikában, kézilabdában, ahol a női szakágnak már megvan a hagyománya, nincs ilyen gond.
- El tudja képzelni, hogy huszonöt év múlva a női foci-vb csoportmeccseiről beszélgetnek a munkahelyi közösségek?
- Én mindent el tudok képzelni, csak nem tudom, hogy így lesz-e. Mert ez marketing kérdése is. Ha beletesznek sok pénzt, akkor a női focit is fel lehet ,turbózni”. Sportpolitikai kérdés, melyiknél hagyják a nőket is befutni. A Tour de France-on nem indulhat nő... De közvetítenek női mérkőzéseket most is; s van, hogy többen ülnek ezeken a meccseken a lelátókon, mint egy magyar férfi bajnokin.
- Ez nem nagy kunszt, ne ez legyen a mérce. De magának a nemzeti labdarúgásnak jót tesz, hogy csak négyévente van világbajnokság? Ha évente lenne, az előbbutóbb unalomba fulladna?
- Ha józanul belegondolok, akkor azt mondanám, hogy igen, megunnánk. De a reklám és a marketing nem a józan észre hat, így az is lehet, hogy évente is el lehetne adni egy vb-t. A manipuláció és a befolyásolás médiaszegmensei hihetetlen dolgokat képesek elérni – ezt látjuk már ma is. A kínaiak rengeteg pénzt szeretnének belenyomni abba, hogy minél több világrendezvény legyen. Ne legyen kétségünk, ez színtiszta befektetés nekik.
- Ha már a marketing ilyen sokszor előjön, kérdés az is: pusztán üzleti szempontok alapján döntik el, hogy melyik – egyébként – tehetséges fiúból csinálnak világsztárt? Ronaldónál, Messinél, Neymarnál a tehetség számított vagy kellett „a jóképű”, „a szerény” és „a vagány” fiú, mert ők eladhatók?
- A tehetség azért kell; alap, hogy nagyon jó focista legyen a kiszemelt. De erre már nyilván ráépül egy világméretű rendszer, ami itt azért nem manipulatív, mert tényleg világklasszisokról beszélünk.

Dzsudzsák-mez nincs

– A magyar srácokon is az előbb említett sztárok mezét látjuk, sem Dzsudzsák, sem Szalai, sem Bognár mezéből nem kaszál az adott sportszergyártó. Jó ez így?
- Ha egy magyar srácon Messi meze van, nálam nem üti ki a biztosítékot. Biztosan van, akinél igen. Ízlés kérdése. Lehetne ott Puskás neve is persze.
- Gondolja, hogy egy hétéves magyar gyerek tudja, ki az a Puskás, Nyilasi vagy Törőcsik?
- Az utóbbi kettőt nem, de Puskás nevét talán ismeri.
- Görbicz-mezt ugyanakkor látni itt Győrben...
- Igen, mert ő világklasszis. Szalai Ronaldóhoz képest nem az. S ezen nem kell megsértődni.
- Lesz olyan valaha, amikor a vereséget normálisan el tudjuk majd fogadni – még a fociban is?
- Amióta az eszemet tudom, a második hely nekünk kudarc, világvége... Nem hiszem, hogy az én életemben e tekintetben bekövetkeznek változás.
- Most azért tét nélkül tippelhet, mert nem kell magunkról döntenie: ki lesz a mostani vb arany-, ezüst- és bronzérmese?
- Csak a vágyaimat tudom inkább elmondani. Ha rajtam múlna, Anglia, Portugália, Spanyolország lenne a sorrend. De várjunk, a sorsolás miatt ez lehetséges egyáltalán?

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Tantárgyi tematika kereső

Események

Football Forum Hungary 2024 2024. április 22. 00:00 - 2024. április 24. 23:00
Török Vacsora Est - Sieger Gasztroélmény 2024. április 26. 18:00 - 22:00
UNI GYŐR ÖRÖMFUTÁS 2024. április 27. 09:00 - 10:00
Nordic walking 2024. április 29. 08:00 - 09:00