III. Tanyakollégium - Lakitelek

A III. Tanyakollégium első fordulójára 2021. októberében került sor, amiről az egyetemi honlap és a szervező Ikon egyesület is beszámolt. A kutatás ezen fordulója egy kérdőíves felmérést takart a Homokhátság településein (Csólyospálos, Bugac, Bócsa, Ágasegyháza, Tiszaug, Tiszaalpár, Szank, Petőfiszállás, Pálmonostora, Orgovány, Nyárlőrinc, Móricgát. Lakitelek, Kunszállás, Kömpöc, Kiskunmajsa, Kiskunfélegyháza, Jászszentlászló, Jakabszállás, Izsák, Gátér, Fülöpszállás, Fülöpjakab). A kutatásban részt vett karunk öt oktatója és tizenkét hallgató. A munkát a hallgatók és oktatók három illetve négyfős csapatokban végezték. A Széchenyi István Egyetem mellett pécsi, szegedi, egri, veszprémi, gödöllői és budapesti felősoktatási egyetemek oktatói és hallgatói is részt vettek a munkában.

A III. Tanyakollégium 2022. április 24-e és május 1-e között a második fordulójához érkezett. Ebben az esetben interjúk felvételére került sor a korábban meglátogatott települések mezőgazdasági gazdálkodói, őstermelői körében. Ebben a körben karunk hat oktatója és tizenöt hallgatónk képviseltette magát, ezzel a legnépesebb kutatói csapatot alkották Lakitelken. A kutatás fő célja a tanyai élet és gazdálkodás fenntarthatóságát biztosító tényezők feltárása, összegyűjtése volt. 

A kutatás eredményeként minden településről készül egy-egy tanulmány, a településeken felvett 10-14 interjú elemzése alapján, amit az oktatók és a hallgatók együtt írnak meg. A kutatás interjús és kérdőíves részéből  egy tanulmánykötet készül, aminek bemutatója előreláthatólag októberben lesz az Parlamentben a Tanya a Parlamentben program keretében, majd egy két napos konferencia keretében Lakitelken. 

A kutatásban részt vett oktatók: Oszter Bettina, Dr. Bugovics Zoltán, Dr. Csizmadia Zoltán, Dr. Páthy Ádám, Dr. Varga Balázs, Dr. Tóth Péter

A két kutatás valamelyikében részt vett hallgatók: Mekota Bernadett, Csuka Máté, Viszló Ákos, Ferge Dávid, Bencsics Boldizsár, Vörös Szilveszter, Balog Emese, Laux Natália, Simon Gabriella, Kovács Linett, Tamás Réka, Belső Lili Zita, Szabó Stefánia, Quittner Orsolya Sára, Szeredi Anna Elza, Milincic Lázár, Balogh György Márk

Kövessen minket a Facebookon is!

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Tantárgyi tematika kereső

Szociális Tanulmányok Tanszék Eseménynaptára

Záróvizsga jelentkezési időszak 2022. november 24. 06:00 - 2022. december 8. 23:59
Vizsgajelentkezés kezdete 2022. december 5. 08:00 - 09:00
Hallgatói klubkoncert 2022. december 7.
Vizsgaidőszak kezdete 2022. december 12.
Téli ünnepi nyitvatartási rend 2022. december 22. - 2023. február 5.
Nyitott Kapuk 2023 2023. január 17.