Híreink, aktualitásaink

Dr. Tóth Péter a Civil Szemle szerkesztőségének tagja lett

Dr. Tóth Péter a Civil Szemle szerkesztőségének tagja lett

Dr. Tóth Péter, tanszékünk egyetemi docense meghívást kapott a Civil Szemle szerkesztőségébe. A korábbi főszerkesztő, Dr. Nárai Márta, tanszékünk egyetemi docense 2023-ban átadta a lap főszerkesztői posztját Dr. Nagy Ádámnak. 
A lap jelentős átalakításon esett át az utóbbi időszakban, a fő cél, hogy a jövőben Q3-as nemzetközi folyóirattá váljon. 

Az új szerkesztőség tagjai: 
Balogh Péter, egyetemi adjunktus, Szegedi Tudományegyetem 
Bacsa-Bán Anetta, főigazgató, egyetemi docens, Dunaújvárosi Egyetem
Gerő Márton, egyetemi adjunktus, Eötvös Lóránd Tudományegyetem
Glied Viktor, egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem
Pánovics Attila, egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem
Tóth Péter, egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem
Béres-Áfra Zsuzsa doktorjelölt, Debreceni Egyetem

Dr. Nárai Márta a lap nemzetközi tanácsadó testületében segíti a folyóirat munkáját. 

 

Lezárult a SZE SosemArt Egyetemi Színjátszó Társulat tizenkettedik évada

Lezárult a SZE SosemArt Egyetemi Színjátszó Társulat tizenkettedik évada

Péntek délután lezárult a SZE - Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karon, a SZE SosemArt Egyetemi Színjátszó Társulatunk immáron 12. évada. Nagyon sok csodálatos dolog történt velünk az elmúlt évben. Ahogy a korábbiakban, az évet ezúttal is egy Színjátszós táborral zártuk, melynek során előkészítettük a következő évadunk előadásait. A repertoárunkon lévő 3 vígjáték és egy performansz mellett szeptemberben két új előadással várjuk majd Kedves Közönségünket!
A csodaimitátor címre keresztelt darabunk egy olyan színház kulisszái mögé kalauzolja el a nagyérdeműt, melynek tagjai kizárólag nőkből állnak. A szenvedélyes, intrikákkal tűzdelt perpatvar közepette felvetődik a kérdés, hogy vajon mindenki az-e, akinek látszik, és vajon ki lehet a híres csodaimitátor?
A másik, frissen bemutatásra kerülő előadásunk, John Cresswell "So little time" (1952) című filmjének forgatókönyve alapján, Sári Orsolya által színpadra írt dráma, melynek történései a második világháború idejébe kalauzolják el a Nézőinket. Szerenád című darabunk egy olyan szerelmi történetet mutat be, mely számos aspektusból vizsgálja az egyéni döntések súlyát, a személyes szabadság és az elfogadás kérdéskörét.
Találkozunk szeptemberben!!!!!!:)
Gyermektábor tanszékünk munkatársainak szervezésében

Gyermektábor tanszékünk munkatársainak szervezésében

Tanszékünk idén is két nyári tábort szervez a karon az egyetemi munkatársak gyermekei számára 2024. június 1-e és 12-e között. A Dr. Kóbor Kriszta és Csillag Attila által vezetett tábor egyben szakmai gyakorlatként is funkcionál szociálpedagógus, gyógypedagógus és közösségszervező szakos hallgatók számára. 

Dr. Simonik Péter díja

Dr. Simonik Péter díja

A LI. Országos Honismereti Akadémia nyitónapján, tanszékünk egyetemi docense, Dr. Simonik Péter kitüntetést, a Honismereti Szövetség Emlékérmét vehete át több évtizedes honismereti és helytörténeti munkája elismeréseként Esztergomban. 

Gratulálunk a kitüntetéshez!

Kollégáink előadása a Ladikos Fesztiválon

Kollégáink előadása a Ladikos Fesztiválon

Dr. Bugovics Zoltán és Dr. Tóth Péter, tanszékünk egyetemi docensei meghívást kaptak a Ladikos Fesztivál szervezőitől. Idén 2024. június 15-én 19. alkalommal került megrendezésre a hagyományőrző fesztivál a mecséri dunaparton. A délelőtti idősávban került sor az előadásra, ahol a két kutató a 2021-ben és 2022-ben megrendezett, Bács-Kiskun megye településein lezajlott III. Tanyakollégium   kutatás során szerzett tapasztalatait osztotta meg a fesztivál vendégeivel egy jó hangulató, interaktív előadás keretében. Az előadásokon és az azt követő beszélgetés során szóba került a tanyás területeken élő emberek és helyi társadalmak jellemzői, az itt végzett tevékenységek lehetőségei a globális felmelegedés és a települések átalakulása során.  

 

Záróvizsgák rendje a 2023-24-es tanév tavaszi félévében szociálpedagógia alapszakon

Záróvizsgák rendje a 2023-24-es tanév tavaszi félévében szociálpedagógia alapszakon

Záróvizsga: Szociálpedagógia Ba
Helyszín: 112-es terem AK1  
Időpont: 2024. 06. 25. (kedd) 10:00 óra

Elnök: Dr. Szakácsné Foki Katalin
Tagok: Dr. Benyák Anikó, Dr. Kóbor Krisztina, Dr. Simonik Péter
Jegyzőkönyvvezető: Polgár Fatime

Sokszínű őszi évadra készül a Széchenyi István Egyetem SosemART színtársulata

Cikk jelent meg az egyetem honlapján a SosemART társulat nyári táboráról és az őszi tervekről. Németh Veronika Csillag Attilával beszélgetett. 

SosemArt Társulat nyári tábor 2023

A cikk elolvasható az alábbi linken: 

https://www.uni.sze.hu/post/sokszínű-őszi-évadra-készül-a-széchenyi-istván-egyetem-sosemart-színtársulata

Németh Veronika
 

Sokszínű őszi évadra készül a Széchenyi István Egyetem SosemART színtársulata

 

A Széchenyi István Egyetem SZE-SosemART egyetemi színjátszó társulata harmadik éve készül közösen nyári táborban a következő évadra. A csapat színes és változatos darabokat mutat be ősszel, melyekre a város lakosait is várja.

 
 
 

A SZE-SosemART társulatnak ez a tizedik évada és egyben a harmadik év, amikor megrendezte az egyetemi színjátszó nyári tábort.

 
„Ez minden évben kicsit más, hisz a társulat tagjai is változnak, egyre bővül a csapat. Jelenleg több mint húszan játszanak a csapatban, és több mint tizenöt különböző szakról érkeztek a hallgatók. A társulat nagy büszkesége, hogy vannak köztünk már végzett fiatalok is, akik munka mellett visszajárnak és együtt próbálnak, játszanak a többiekkel”
 

– mesélt Csillag Attila, a társulat alapítója és vezetője.

 
 
 
Jó hangulatban telt a színtársulat nyári tábora. (Fotó: Májer Csaba József)
 

Az egyhetes táborban hétfőtől péntekig dolgozott együtt a csapat az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar dísztermében, ahol reggeltől estig próbáltak. Több izgalmas projekttel is foglalkoztak, melyek célja az volt, hogy mindenki megtalálja a hozzá közel álló feladatot.

 
A következő évadban a nézők három darabot láthatnak a SZE-SosemART előadásában: készülnek egy klasszikus vígjátékkal, egy websorozat alapján készült pszichodrámával és Andersen állatmeséivel. A tábor alatt ennek a három előadásnak az alapjait rakták le közösen, amit szeptemberben építenek tovább az ősz végi premierekre.
 

„Idén először a társulat két régebbi tagja, Meizer Bence és Takács Martin is belekóstoltak a rendezésbe, behozva a huszonéves fiatalok szemszögét. A hallgatókon és a végzetteken túl a társulat tagja egy vendégszínész is, aki Szentendréről jár Győrbe, hogy együtt játszhasson velünk. A SosemART egy olyan karokon átívelő közösség, melyet összeköt a színház szeretete, és ezáltal hidat képez a más-más hátterű fiatalok között, ahogy egymásba kapaszkodva állnak ki a nézők elé a reflektorfénybe” – avatott be minket a társulat kulisszái mögé az alapító-vezető.

 
 
 

A társulat készül egy különleges produkcióval is, melyben három egymástól független csoport (a SosemART, a Táncművészeti Egyetem és egy bécsi dráma workshop résztvevői) írt és hozott létre egy előadást, amit hibrid formában fognak bemutatni. „Mindig keressük az új utakat a hallgatók érdeklődési körének megfelelően, amelyekkel kérdéseket teszünk fel és értéket közvetítünk” – osztotta meg velünk Csillag Attila.

 
A csapat munkáját már a Széchenyi-egyetem Tudományos és Művészeti Diákkonferenciáján (TDK) is elismerték, ahol első helyezést értek el, így indulhatnak a legközelebbi Országos Tudományos Diákkonferencián is. A győztes előadás különlegessége, hogy az egyik társulati tag, Busa Hanna novelláskötete alapján készült. Terveik közt szerepel, hogy jövőre ismét indulnak a TDK-n, több csapattal performansz kategóriában.
 

A társulat tagja a törökbálinti Boda Bianka, aki gyógypedagógia alapszakon tanul. Gimnáziumi éveit média tagozaton töltötte, és mindig közel állt hozzá a színház világa. „A meghallgatás során azonnal tudtam, hogy részese szeretnék lenni a társulatnak, és éreztem, hogy jó helyre kerültem. A próbák mindig erőt adnak, egy hosszú és fárasztó egyetemi nap után is feltölt a közös munka” – mondta.

 
 
 

A siófoki Reichardt Laura 2022-ben végzett a Széchenyi István Egyetemen, közösségszervező alapszakon, és 2020-ban csatlakozott a társulathoz. Negyedik éve él Győrben, hosszú távon is itt tervez, diplomája megszerzését követően is a társulatban maradt. „A csapat sokszínű, mindenki más-más háttérrel érkezik – reál és humán érdeklődésű hallgatók egyaránt vannak a társulatban, és mindenki mást tud hozzátenni a közös munkához. Jól kiegészítjük egymást, a visszahúzódóbb tagokat biztatjuk arra, hogy lépjenek ki komfortzónájukból, másoknak pedig segítünk a földön maradni” – mondta.

 
 
 
Reichardt Laura, Csillag Attila és Boda Bianka. (Fotó: Májer Csaba József)
 

Azok, akik szívesen kipróbálnák magukat a színpadon, ősszel jelentkezhetnek a SZE- SosemART-ba. A felvételi időpontjáról és a további részletekről a társulat időben tájékoztatást fog nyújtani.

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Tantárgyi tematika kereső

Események