Kollégánktól, Szakál Gyulától búcsúztunk nyugdíjazása alkalmából

2022. március 1-vel Dr. Szakál Gyula, tanszékünk egyetemi docense nyugdíjba vonult. Kollégánk búcsúztatójára 2022. február 28-án került sor az Apáczai Kar tanácstermében. A búcsúztatón Winkler Csaba, a Széchenyi István Egyetem sajtótitkára elevenítette fel Szakál Gyula egyetemi karrierjének főbb állomásait, méltatta a győri kulturális és tudományos életben betöltött szerepét. Kívánunk kollégánknak további aktív, egészségben eltöltött évtizedeket!  

Fotó: Májer Csaba József

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A búcsúztatóról a kisalfold.hu-n jelent meg cikk:
https://www.kisalfold.hu/vezeto-hirek/2022/03/tizenotezer-hallgatot-tanitott-a-szechenyi-istvan-egyetem-nyugdijba-vonulo-oktatoja

Széchenyi István Egyetem

15 órája

Tizenötezer hallgatót tanított a Széchenyi István Egyetem nyugdíjba vonuló oktatója

Dr. Szakál Gyula egyetemi docens, gazdaságtörténész 1987-től napjainkig a győri Széchenyi István Egyetemen tanított, számos hiánypótló műve jelent meg, szerkesztője volt a Győri Tanulmányoknak és a Műhely folyóiratnak is. A neves oktatót munkatársai rendhagyó tanszéki értekezlet keretében búcsúztatták. 

 
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM

A rendhagyó tanszéki értekezlet résztvevői, középen dr. Szakál Gyulával. 

„Dr. Szakál Gyula egyetemen töltött gazdag oktatói, kutatói életpályájának záró akkordjához érkeztünk. Nehéz szívvel válunk meg tőle, és minden jót kívánunk neki.” – kezdte a búcsúzást dr. Csizmadia Zoltán, a Széchenyi-egyetem Apáczai Csere János Kar Szociális Tanulmányok és Szociális Tanszékének tanszékvezetője.

 

Az ünnepelt az egyetemen töltött évtizedekről elmondta: „A napokban visszatekintettem ezekre az évekre, és összeszámoltam, körülbelül 15 ezer hallgatót tanítottam. Volt olyan félév, amikor egyszerre 430 fiatalt.” Dr. Szakál Gyula publikációs tevékenységéből is szemezgetett, és több műve keletkezési körülményeiről részletesen is mesélt kollégáinak.

 

„Az akkori főiskolára már elismert, Győr gazdaságtörténetével, a város gazdasági fejlődésének mozgatórugóival foglalkozó történészként érkezett, és az intézményben töltött 35 éve alatt hat tanszéken dolgozott” – kezdte visszaemlékezését Winkler Csaba, a Széchenyi István Egyetem társadalmi kapcsolatok titkára, elnöki megbízottja. Kifejtette, nemcsak az egyetemen, de a város életében is aktívan részt vett, többek között publikációs tevékenységével. Szerkesztője volt a Győri Tanulmányoknak, a Műhely folyóirat szerkesztőségéhez pedig negyed évszázadon keresztül tartozott, nevéhez fűződik például a nagy sikerű Monarchia szám is.

 

A dr. Szakál Gyula által írt könyvek közül kiemelte a Vállalkozó győri polgárok című, 2003-ban megjelent művet, amelyből egy fontos megállapítást idézett: „Győr ősidőktől fogva minden ízében kalmárváros volt; okos, számító, takarékos és praktikus, s ezt Győrnek nem kell szégyellnie, sőt büszke lehet rá. Csak azok győzik a modern idők versenyfutását, akikre ezekből az erényekből örökséget hagyott a múlt.” Ezek a sorok eredetileg több mint egy évszázada, 1896 tavaszán jelentek meg először a Győri Hírlapban. Winkler Csaba hangsúlyozta, az oktató Győrről szóló élvezetes előadásaiban nagyszerűen bemutatta a városra jellemző szellemiséget és sokszínűséget. Búcsúzásában Szakál Gyula holokausztkutatásban betöltött szerepét is méltatta, végezetül pedig elmondta, az oktatóra a hallgatók is jó szívvel emlékeznek, hiszen fontos tudást, értékes ismereteket kaptak tőle.

Kövessen minket a Facebookon is!

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Tantárgyi tematika kereső

Szociális Tanulmányok Tanszék Eseménynaptára

Vizsgaidőszak vége 2022. július 2.
Méltányossági vizsgák 2022. július 6. - 2022. július 9.
AK diplomaátadó 2022. július 15. 14:00 - 16:00
Bejelentkezés a 2022/23-as tanév I. félévére 2022. augusztus 24. 08:00 - 2022. szeptember 3. 23:59
Tantárgyválasztás a 2022/2023. tanév I. félévére 2022. augusztus 29. 06:00 - 2022. szeptember 3. 23:55