Híreink, aktualitásaink

Simonik Péter podcastban beszélt a Tatán végzett kutatómunkájáról

Simonik Péter podcastban beszélt a Tatán végzett kutatómunkájáról

Dr. Simonik Péter helytörténeti kutató, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának egyetemi docense évek óta kutatja a ma Tatabányához tartozó községek, Alsó- és Felsőgalla, Bánhida, valamint Tatabánya zsidó lakosainak történetét. Egykor a tatai izraelita hitközséghez tartoztak. Felsőgallai temetőjüket 1929 körül nyitották, de azt megelőzően Tatán temetkeztek, sőt, sokan még később is. Dr. Simonik Péter helytörténészként szeretett volna többet megtudni a Tatán eltemetett családokról, s Kerti Katalin, a Goldberger Alapítvány kurátora pedig a vizek városának zsidó temetőjéről.

Hír innen: https://www.kemma.hu/helyi-kozelet/2024/03/tata-zsido-temeto-podcast

Dr. Csizmadia Zoltán lett a regionális tudományi program vezetője

Dr. Csizmadia Zoltán lett a regionális tudományi program vezetője

2024. április 1-től egyetemünk Vezetősége megbízást adott Dr. Csizmadia Zoltán, egyetemi docens, tanszékvezető részére a Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola regionális tudományi programja vezetői feladatainak ellátására.

Gratulálunk a kinevezéshez!

Érzékenyítési séta Győrben

Érzékenyítési séta Győrben

 

Pécsi Gertrúd, kari titkársági referens részvételével minden évben szakmai jellegű érzékenyítési sétát szervez a Széchenyi István Egyetem Közlekedésépítési és Vízmérnöki Tanszéke, építőmérnök hallgatók számára Győrben. 

A sétáról a beszámolót Dr. Makó Emese, egyetemi docens, tanszékvezető írta a tanszék Facebook oldalán.

Dr. Laczkovits-Takács Tímea a győri KEF új elnöke

Dr. Laczkovits-Takács Tímea a győri KEF új elnöke

Dr. Laczkovits-Takács Tímea, tanszékünk egyetemi adjunktusa, ezen év januárjától a város alpolgármestere lett Győr Megyei Jogú Város Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának az elnöke. 

A hírt a Győr+ osztotta meg: 
https://www.gyorplusz.hu/gyor/munkaban-az-uj-kef-elnok/

Komplex kutatási gyakorlat és terepmunka indul a tanszéken

Komplex kutatási gyakorlat és terepmunka indul a tanszéken

Tanszékünk a 2023-24-es tannévben tovább folytatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közös szakmai munkát és kutatásokat. 

Simonik Péter könyvbemutatója Tatán

Simonik Péter könyvbemutatója Tatán

2024. február 19-én a tatai volt Piarista Rendházban bemutatták a „Legyen lelke Isten árnyékában”. A tatai zsidó temető története és 18-21. századi sírkövei címmel megjelent e-könyvet, amelynek egyik szerkesztője, több tanulmány szerzője, valamint a kötet alapjául szolgáló 2021-2023 között lezajlott, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, a MAZSIHISZ, valamint Tata Város Önkormányzata által támogatott kutatási projekt szakmai vezetője Dr. Simonik Péter, tanszékünk egyetemi docense volt. 

Tanszékünk a Nyitott Kapuk Napján 2024-ben

Tanszékünk a Nyitott Kapuk Napján 2024-ben

A Széchenyi Egyetem 2024. január 16-án, kedden rendezte hagyományos Nyitott Kapuk Napja rendezvényét. Tanszékünk több helyen is részt vett a forgatagban. A szociális és szociológia alapszakok és a közösségi és civil tanulmányok mesterszak iránt érdeklődők kérdéseire az Apáczai Kar standján tanszéki kollégáink, Wagner Angéla, Böcz Tamara, Oszter Bettina, Bugovics Zoltán és hallgatóink, Dedics Virág, Tóth Anett és Tímár Nelli válaszoltak a délelőtt folyamán. A délutáni, hivatalos szakvezetők által tartott szakos bemutatók mellett pedig egy további látogatható, interaktív programmal is készült Csillag Attila mestertanár és Dr. Kóbor Krisztina egyetemi adjunktus az egyetemre kilátogató végzős középiskolásoknak. Az ÚT144-es teremben, felhasználva a tréneri oktatásban használt feladatokat, szituációkat Offline szabadulószobát szerveztek és vezettek a délelőtt folyamán. A beérkező érdeklődők öt csoportban oldottak meg feladatokat, fejlesztethették önismeretüket, kooperációs készségeiket.

 

Záróvizsgák rendje a 2023-24-es tanév őszi félévében humán-csoportfejlesztő tréner szakon

Záróvizsgák rendje a 2023-24-es tanév őszi félévében humán-csoportfejlesztő tréner szakon

Záróvizsga: Humán- és Csoportfejlesztő Tréner (AKL_THC)
Helyszín: Ravazd  
Időpont: 2024.01.25. (csütörtök) 09:00 óra
Bizottság száma: 25-2
Elnök: Dr. habil Csizmadia Zoltán
Tagok: Dr. Nagy Tamás Jenő, Dr. Kóbor Krisztina, Csillag Attila
Jegyzőkönyvvezető: Wagner Angéla

Interjú Pécsi Gertrúddal a Pályázati Pavilon tavaszi számában

Interjú jelent meg a Tempus Közalapítvány Pályázati Pavilon című kiadványának 2020 tavaszi számában tanszékünk munkatársával, Pécsi Gertrúddal. Szó esik benne az esélyegyenlőségről a felsőoktatásban, Gertrúd ösztöndíjairól és munkájáról az egyetemen.

Az interjú elolvasható itt.

(…) nem akadály!

Esélyegyenlőség a felsőoktatásban

A cikk eredeti címe az lett volna, hogy a „Mobilitás nem akadály”… Pécsi Gertrúd ugyanis kerekesszékben vágott neki a nagyvilágnak, és egy egyetemi szemesztert Németországban töltött hallgatóként. Azóta a Széchenyi István Egyetem (SZE) esélyegyenlőségi koordinátoraként arra törekszik, hogy a speciális igényű hallgatók minél inkább be tudjanak kapcsolódni az egyetemi tevékenységekbe, beleértve a külföldi mobilitást is. Ennek érdekében már egyetemi dolgozóként is többször látogatta meg a SZE külföldi partnereit, hogy egyeztessen az ottani feltételekről, az igénybe vehető szolgáltatásokról. Cikkünkben őt kérdeztük.

A Széchenyi István Egyetem esélyegyenlőségi koordinátoraként milyen feladatokat lát el a speciális igényű hallgatók külföldi mobilitási programokban való részvételének ösztönzése, támogatása érdekében?

Fő feladatom a kapcsolatfelvétel a speciális igényű hallgatókkal, információnyújtás és tanácsadása tanulmányuk alatt igénybe vehető kedvezményekről az egyéni szükségleteiknek megfelelően. A személyes tapasztalataim megosztásával, személyre szabott tanácsadással igyekszem ösztönözni őket a mobilitási programokban való részvételre.

Ön egyetemista korában, kerekesszékben vágott neki a nagyvilágnak Erasmus ösztöndíjjal. Mi motiválta a pályázásra?

Az, hogy bebizonyítsam a környezetemnek és magamnak is, hogy képes vagyok külföldön önállóan élni. Emellett nagyon kíváncsi voltam arra, hogy Németországban milyen lehetőségek vannak a szociális munkában, itthon ugyanis ezt tanultam. A szüleim először óvtak, de belátták, hogy elszánt vagyok, és végül támogattak. A barátaim, tanáraim kezdettől fogva bíztattak.

Hogy boldogult külföldön?

Aachenbe, Németországba, a Katholische Hochschule-ra utaztam, 3 hónapra. Még itthonról felvettem a kapcsolatot az egyetem Erasmus koordinátorával, aki keresett nekem akadálymentes szálláshelyet, ott kaptam elektromos kerekesszéket, így önállóan tudtam közlekedni. Az egyetemi menzán ebédeltem, a többi étkezésemet magam oldottam meg. Az órákra önállóan be tudtam járni, egyszer még tanulmányi kiránduláson is részt vettem a csoporttal Brüsszelben, az Európai Parlamentben.

Kik segítették az ösztöndíj alatt?
Itthonról a családom, a tanáraim, évfolyamtársaim, barátaim – rendszeres kapcsolattartással és például jegyzetek küldésével. Aachenben volt egy oktató, aki összefogta a náluk lévő külföldi hallgatókat, programokat is szervezett, például grillpartit, színházlátogatást. Ezen kívül sikerült felvenni a kapcsolatot még itthonról ottani magyarokkal. Velük rendszeresen találkoztam, baráti kapcsolatok alakultak így ki.

Mi volt a legfontosabb eredménye ennek az időszaknak?

Önállóbb lettem, javult a nyelvtudásom, szakmai tapasztalatokra tettem szert, életre szóló élményeket szereztem.

Ön később, már esélyegyenlőségi koordinátorként többször is részt vett külföldi mobilitásban, partnerintézményeknél. Mi volt ezeknek a célja, milyen eredményekkel járt
a program?

Igen, eddig Finnországban, Ausztriában, Németországban és Spanyolországban volt alkalmamtalálkozni az adott partnerintézmény esélyegyenlőségi koordinátorával. A fő cél a tapasztalatcsere, jó példák megismerése, és lehetőség szerint azok
adaptálása volt minden esetben. Az a tapasztalatom, hogy az említett országok többségében jól működő, egyéb szolgáltatások is segítik a speciális igényű hallgatókat, pl. a mozgássérültek esetében személyi segítés, szállításban való segítés – míg nálunk ezekben az esetekben is az intézménynek kell(ene) megoldást találnia. Lehetőségeimhez mérten igyekszem az érintett hallgatók számára megtalálni a szükséges támogatást.

Mit tanácsol, hogyan érdemes együttműködnie az intézményi esélyegyenlőségi és nemzetközi koordinátoroknak a speciális igényű hallgatók, oktatók, munkatársak mobilitásának elősegítése érdekében?

Szerintem minden érintett együttműködésére és egymással való folyamatos kapcsolattartására szükség van. Nagyon hasznosak azok a programok, ahol azok a hallgatók, akik érdeklődnek, de még bátortalanok, találkozhatnak olyanokkal, akik már részt vettek külföldi mobilitásban.

Mit tanácsol a speciális igényű diákoknak, hogyan vágjanak neki?

Mindenképpen időben kezdjék el a tájékozódást és a szervezést; szállás, közlekedés, esetlegesen segítő személy megtalálása miatt. Vegyék fel a kapcsolatot kompetens személlyel, aki ismeri a helyi lehetőségeket.

És, hogy miért változott meg a cikk címe?

A 2020-as világméretű járvány szinte teljesen megváltoztatta az emberek szokásos tevekénységeit, akadályt állítva bárminemű mobilitás elé. Miért írunk mégis a mobilitás elősegítéséről és ösztönzéséről? Mert Gertrúd válaszai olyan általános érvényű igazságokat fogalmaznak meg, amelyeket ebben a mindenki számára szokatlan helyzetben is érdemes komolyan vennünk és megfogadnunk. A mobilitás korlátozása idején az akadályozottsággal élő emberek tippeket adhatnak a zárt térben történő mozgásra, van jó gyakorlatuk digitális megoldásokra vagy egyszerűen az idő hasznos eltöltésére.

Ha pedig visszatérünk a megszokott kerékvágásba, segítsük őket, hogy ugyanolyan esélyekkel vegyenek részt az egyetemi életben és tevékenységekben, ahogy mások is!
BESZE SZILVIA
Tempus Közalapítvány, Felsőoktatási egység

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Tantárgyi tematika kereső

Események

Football Forum Hungary 2024 2024. április 22. 00:00 - 2024. április 24. 23:00
Nordic walking 2024. április 22. 08:00 - 09:00
Nordic walking 2024. április 29. 08:00 - 09:00
Nordic walking 2024. május 6. 08:00 - 09:00
NFI Filmklub - Ternovszky Béla: Macskafogó 2024. május 6. 18:00 - 20:00