Híreink, aktualitásaink

Dr. Tóth Péter a Civil Szemle szerkesztőségének tagja lett

Dr. Tóth Péter a Civil Szemle szerkesztőségének tagja lett

Dr. Tóth Péter, tanszékünk egyetemi docense meghívást kapott a Civil Szemle szerkesztőségébe. A korábbi főszerkesztő, Dr. Nárai Márta, tanszékünk egyetemi docense 2023-ban átadta a lap főszerkesztői posztját Dr. Nagy Ádámnak. 
A lap jelentős átalakításon esett át az utóbbi időszakban, a fő cél, hogy a jövőben Q3-as nemzetközi folyóirattá váljon. 

Az új szerkesztőség tagjai: 
Balogh Péter, egyetemi adjunktus, Szegedi Tudományegyetem 
Bacsa-Bán Anetta, főigazgató, egyetemi docens, Dunaújvárosi Egyetem
Gerő Márton, egyetemi adjunktus, Eötvös Lóránd Tudományegyetem
Glied Viktor, egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem
Pánovics Attila, egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem
Tóth Péter, egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem
Béres-Áfra Zsuzsa doktorjelölt, Debreceni Egyetem

Dr. Nárai Márta a lap nemzetközi tanácsadó testületében segíti a folyóirat munkáját. 

 

Lezárult a SZE SosemArt Egyetemi Színjátszó Társulat tizenkettedik évada

Lezárult a SZE SosemArt Egyetemi Színjátszó Társulat tizenkettedik évada

Péntek délután lezárult a SZE - Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karon, a SZE SosemArt Egyetemi Színjátszó Társulatunk immáron 12. évada. Nagyon sok csodálatos dolog történt velünk az elmúlt évben. Ahogy a korábbiakban, az évet ezúttal is egy Színjátszós táborral zártuk, melynek során előkészítettük a következő évadunk előadásait. A repertoárunkon lévő 3 vígjáték és egy performansz mellett szeptemberben két új előadással várjuk majd Kedves Közönségünket!
A csodaimitátor címre keresztelt darabunk egy olyan színház kulisszái mögé kalauzolja el a nagyérdeműt, melynek tagjai kizárólag nőkből állnak. A szenvedélyes, intrikákkal tűzdelt perpatvar közepette felvetődik a kérdés, hogy vajon mindenki az-e, akinek látszik, és vajon ki lehet a híres csodaimitátor?
A másik, frissen bemutatásra kerülő előadásunk, John Cresswell "So little time" (1952) című filmjének forgatókönyve alapján, Sári Orsolya által színpadra írt dráma, melynek történései a második világháború idejébe kalauzolják el a Nézőinket. Szerenád című darabunk egy olyan szerelmi történetet mutat be, mely számos aspektusból vizsgálja az egyéni döntések súlyát, a személyes szabadság és az elfogadás kérdéskörét.
Találkozunk szeptemberben!!!!!!:)
Gyermektábor tanszékünk munkatársainak szervezésében

Gyermektábor tanszékünk munkatársainak szervezésében

Tanszékünk idén is két nyári tábort szervez a karon az egyetemi munkatársak gyermekei számára 2024. június 1-e és 12-e között. A Dr. Kóbor Kriszta és Csillag Attila által vezetett tábor egyben szakmai gyakorlatként is funkcionál szociálpedagógus, gyógypedagógus és közösségszervező szakos hallgatók számára. 

Dr. Simonik Péter díja

Dr. Simonik Péter díja

A LI. Országos Honismereti Akadémia nyitónapján, tanszékünk egyetemi docense, Dr. Simonik Péter kitüntetést, a Honismereti Szövetség Emlékérmét vehete át több évtizedes honismereti és helytörténeti munkája elismeréseként Esztergomban. 

Gratulálunk a kitüntetéshez!

Kollégáink előadása a Ladikos Fesztiválon

Kollégáink előadása a Ladikos Fesztiválon

Dr. Bugovics Zoltán és Dr. Tóth Péter, tanszékünk egyetemi docensei meghívást kaptak a Ladikos Fesztivál szervezőitől. Idén 2024. június 15-én 19. alkalommal került megrendezésre a hagyományőrző fesztivál a mecséri dunaparton. A délelőtti idősávban került sor az előadásra, ahol a két kutató a 2021-ben és 2022-ben megrendezett, Bács-Kiskun megye településein lezajlott III. Tanyakollégium   kutatás során szerzett tapasztalatait osztotta meg a fesztivál vendégeivel egy jó hangulató, interaktív előadás keretében. Az előadásokon és az azt követő beszélgetés során szóba került a tanyás területeken élő emberek és helyi társadalmak jellemzői, az itt végzett tevékenységek lehetőségei a globális felmelegedés és a települések átalakulása során.  

 

Záróvizsgák rendje a 2023-24-es tanév tavaszi félévében szociálpedagógia alapszakon

Záróvizsgák rendje a 2023-24-es tanév tavaszi félévében szociálpedagógia alapszakon

Záróvizsga: Szociálpedagógia Ba
Helyszín: 112-es terem AK1  
Időpont: 2024. 06. 25. (kedd) 10:00 óra

Elnök: Dr. Szakácsné Foki Katalin
Tagok: Dr. Benyák Anikó, Dr. Kóbor Krisztina, Dr. Simonik Péter
Jegyzőkönyvvezető: Polgár Fatime

Dr. Tóth Péter a 2022-es népszámlálás előzetes adatairól a Kisalföldben

336376030_569613005145358_6237202879598097963_n.jpgDr. Tóth Péter, tanszékünk egyetemi docense a Kisalföld újságírójával, Barki Andreával beszélgetett a 2022-es népszámlás Központi Statisztikai Hivatal által közölt előzetes adatairól. 

A cikk a Kisalföld 2023. március 16-i számában jelent meg, online az alábbi címen elérhető:
https://www.kisalfold.hu/helyi-kozelet/2023/03/gyor-moson-sopron-a-legsurubben-lakott-regio-az-orszagban

Népszámlálás

Győr-Moson-Sopron a legsűrűbben lakott régió az országban

A KSH összegzése szerint Magyarország népessége 9 millió 604 ezer fő. Győr-Moson-Sopronban a legfrissebb népszámlálás adatai szerint 468 ezer ember él, 4,4%-al nőtt a lélekszám 2011-hez képest.

BARKI ANDREA

Hazánkban 9 millió 604 ezren éltünk 2022. október 1-jén, 3,4 százalékkal kevesebben, mint 2011-ben, ám Győr-Moson-Sopronban 4,4 százalékkal nőtt a lélekszám. Megjelentek a Központi Statisztikai Hivatal 2022-es népszámlálásának előzetes adatai. Az elemzésben dr. Tóth Péter szociológus, a győri Széchenyi István Egyetem docense volt segítségünkre.

 

Az 1870-ben végrehajtott első népszámláláskor az ország jelenlegi területén alig több mint 5 millióan éltek. A népességszám 1980-ra már 10 millió 709 ezer fő volt, azóta viszont folyamatosan csökken. Ennek legfőbb oka, hogy a halálozások száma egyre nagyobb mértékben haladja meg a születésekét. Az elmúlt 11 évben ezt a 464 ezer fős csökkenést a 131 ezer fős – többségében a környező országokból érkező – bevándorlási többlet jelentősen mérsékelte. Budapesten 1 millió 682 ezren élnek, a magyar lakosság 18 százaléka, ezt követően az ország legnépesebb térsége Pest vármegye (1 millió 339 ezer), Győr-Moson-Sopronban pedig 468 ezren élnek. Míg a legutóbbi népszámlálás óta Pest (10 százalék) és Győr-Moson-Sopron (4,4 százalék) vármegyében nőtt, a többi régióban és a fővárosban csökkent a népesség száma. Az adatok elemzésében dr. Tóth Péter szociológus, a Széchenyi István Egyetem docense volt segítségünkre. 

Kevés a születés a fenntarthatósághoz 

– A legutóbbi két népszámlálás közötti időszakban mind a születések, mind a halálozások száma ingadozott. 2011 jelentette a mélypontot a születési statisztikában, azonban az utóbbi éveket a gyermekvállalási kedv emelkedése jellemezte, a teljes termékenységi arányszám a történelmi mélypontot jelentő 2011. évi 1,23-ról 1,5 fölé emelkedett. A halálozások száma évente 130 ezer körül alakult, a Covid–19-járvány által érintett 2020-ban és 2021-ben azonban 141, illetve 156 ezerre emelkedett – elemezte a helyzetet a szakember. 

Azt szokták mondani, hogy akkor fenntartható egy társadalom, ha egy családban 2,1 gyerek születik. Nálunk jelenleg egy szülőképes korú nőre 1,52 gyerek jut. Ahhoz, hogy a jelenlegi népességszám fennmaradjon, ez nem elég. A ’90-es években a szórvány magyar területekről érkeztek hozzánk letelepedők, de most már egyre messzebbről is, és nem feltétlenül magyarok. 

Minden ötödik ember időskorú 

Ha a korcsoportokat megnézzük, látható, hogy a lakosság 21 százaléka, azaz minden ötödik ember 65 év feletti, miközben a gyermekkorúak aránya 15 százalék. 2011 és 2022 között 318 ezer fővel, 19 százalékkal nőtt a 65 éves vagy annál idősebb népesség száma és teljes népességen belüli aránya. Ezzel párhuzamosan a 0–14 éves gyermekek csoportja kismértékben, a 15–64 éves aktív korúaké számottevően csökkent. 

A korfát nézve látható, hogy hazánk népességének korösszetétele egy elöregedő társadalmat mutat. A nők többen vannak, és jócskán túlélik a férfiakat. 

– A legutóbbi népszámlálás óta Pest és Győr-Moson-Sopron vármegyében nőtt csak a lakosság száma 2011 óta. Valószínűleg ez abból fakad, hogy ide többen költöznek, mert nagyon sok a munkalehetőség. Az látható az adatokból, hogy Észak-Dunántúl elég jó helyzetben lévő része Magyarországnak. 

Magas a régióban az aktív korúak száma 

A legsűrűbben lakott térség Budapest (3204 fő/négyzetkilométer), a vármegyék közül pedig Pest (210 fő/négyzetkilométer), Komárom-Esztergom (133) és Győr-Moson-Sopron (111) emelkedik ki. A megyei jogú városok lélekszáma is fogy, csak néhány tartja meg a népességét, az egyik ilyen Győr. Győr-Moson-Sopron esetében az is látható, hogy bár a természetes fogyás (–3,5 százalék) megvan, de annyival többen érkeztek (7,9 százalék), hogy 4,4 százalékkal nőtt a lakosság száma – elemezte az adatokat a szociológus. 

A statisztika szerint vármegyénkben a lakosság 14,9 százaléka 0–14 éves, a 15–64 évesek 65,7 százalékot, a 65 éven felüliek pedig 19,4 százalékot tesznek ki. A beköltözések miatt az aktív korúak száma elég magas. A településméret növekedésével csökken a 15 év alatti népesség aránya. A községekben a legmagasabb (16 százalék), Budapesten a legalacsonyabb (közel 13 százalék) a gyermekkorú. Az időskorúak aránya a megyei jogú városokban a legmagasabb. 

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Tantárgyi tematika kereső

Események