Híreink, aktualitásaink

Simonik Péter podcastban beszélt a Tatán végzett kutatómunkájáról

Simonik Péter podcastban beszélt a Tatán végzett kutatómunkájáról

Dr. Simonik Péter helytörténeti kutató, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának egyetemi docense évek óta kutatja a ma Tatabányához tartozó községek, Alsó- és Felsőgalla, Bánhida, valamint Tatabánya zsidó lakosainak történetét. Egykor a tatai izraelita hitközséghez tartoztak. Felsőgallai temetőjüket 1929 körül nyitották, de azt megelőzően Tatán temetkeztek, sőt, sokan még később is. Dr. Simonik Péter helytörténészként szeretett volna többet megtudni a Tatán eltemetett családokról, s Kerti Katalin, a Goldberger Alapítvány kurátora pedig a vizek városának zsidó temetőjéről.

Hír innen: https://www.kemma.hu/helyi-kozelet/2024/03/tata-zsido-temeto-podcast

Dr. Csizmadia Zoltán lett a regionális tudományi program vezetője

Dr. Csizmadia Zoltán lett a regionális tudományi program vezetője

2024. április 1-től egyetemünk Vezetősége megbízást adott Dr. Csizmadia Zoltán, egyetemi docens, tanszékvezető részére a Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola regionális tudományi programja vezetői feladatainak ellátására.

Gratulálunk a kinevezéshez!

Érzékenyítési séta Győrben

Érzékenyítési séta Győrben

 

Pécsi Gertrúd, kari titkársági referens részvételével minden évben szakmai jellegű érzékenyítési sétát szervez a Széchenyi István Egyetem Közlekedésépítési és Vízmérnöki Tanszéke, építőmérnök hallgatók számára Győrben. 

A sétáról a beszámolót Dr. Makó Emese, egyetemi docens, tanszékvezető írta a tanszék Facebook oldalán.

Dr. Laczkovits-Takács Tímea a győri KEF új elnöke

Dr. Laczkovits-Takács Tímea a győri KEF új elnöke

Dr. Laczkovits-Takács Tímea, tanszékünk egyetemi adjunktusa, ezen év januárjától a város alpolgármestere lett Győr Megyei Jogú Város Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának az elnöke. 

A hírt a Győr+ osztotta meg: 
https://www.gyorplusz.hu/gyor/munkaban-az-uj-kef-elnok/

Komplex kutatási gyakorlat és terepmunka indul a tanszéken

Komplex kutatási gyakorlat és terepmunka indul a tanszéken

Tanszékünk a 2023-24-es tannévben tovább folytatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közös szakmai munkát és kutatásokat. 

Simonik Péter könyvbemutatója Tatán

Simonik Péter könyvbemutatója Tatán

2024. február 19-én a tatai volt Piarista Rendházban bemutatták a „Legyen lelke Isten árnyékában”. A tatai zsidó temető története és 18-21. századi sírkövei címmel megjelent e-könyvet, amelynek egyik szerkesztője, több tanulmány szerzője, valamint a kötet alapjául szolgáló 2021-2023 között lezajlott, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, a MAZSIHISZ, valamint Tata Város Önkormányzata által támogatott kutatási projekt szakmai vezetője Dr. Simonik Péter, tanszékünk egyetemi docense volt. 

Tanszékünk a Nyitott Kapuk Napján 2024-ben

Tanszékünk a Nyitott Kapuk Napján 2024-ben

A Széchenyi Egyetem 2024. január 16-án, kedden rendezte hagyományos Nyitott Kapuk Napja rendezvényét. Tanszékünk több helyen is részt vett a forgatagban. A szociális és szociológia alapszakok és a közösségi és civil tanulmányok mesterszak iránt érdeklődők kérdéseire az Apáczai Kar standján tanszéki kollégáink, Wagner Angéla, Böcz Tamara, Oszter Bettina, Bugovics Zoltán és hallgatóink, Dedics Virág, Tóth Anett és Tímár Nelli válaszoltak a délelőtt folyamán. A délutáni, hivatalos szakvezetők által tartott szakos bemutatók mellett pedig egy további látogatható, interaktív programmal is készült Csillag Attila mestertanár és Dr. Kóbor Krisztina egyetemi adjunktus az egyetemre kilátogató végzős középiskolásoknak. Az ÚT144-es teremben, felhasználva a tréneri oktatásban használt feladatokat, szituációkat Offline szabadulószobát szerveztek és vezettek a délelőtt folyamán. A beérkező érdeklődők öt csoportban oldottak meg feladatokat, fejlesztethették önismeretüket, kooperációs készségeiket.

 

Záróvizsgák rendje a 2023-24-es tanév őszi félévében humán-csoportfejlesztő tréner szakon

Záróvizsgák rendje a 2023-24-es tanév őszi félévében humán-csoportfejlesztő tréner szakon

Záróvizsga: Humán- és Csoportfejlesztő Tréner (AKL_THC)
Helyszín: Ravazd  
Időpont: 2024.01.25. (csütörtök) 09:00 óra
Bizottság száma: 25-2
Elnök: Dr. habil Csizmadia Zoltán
Tagok: Dr. Nagy Tamás Jenő, Dr. Kóbor Krisztina, Csillag Attila
Jegyzőkönyvvezető: Wagner Angéla

Bugovics Zoltán a Győr Pluszban a közösségi oldalakról és az információgyűjtésről

Cikk a Győr Pluszban Dr. Bugovics Zoltánnal, tanszékünk egyetemi docensét Szighethy Teodóra faggatta a különböző szoftverek adatgyűjtési módszereieről sé arról, hogy a magyar lakossság mennyiben van annak tudatában, hogy mely adataikat mire használják a szoftverek, applikációk és szolgáltatások mögött álló cégek. 

Az interjú a Győr + 2021. január 29-i számában jelent meg. A cikk szöveg a Tovább után olvasható.

NEM NAGYON ZAVARJA AZ EMBEREKET, MILYEN ADATOKAT GYŰJTENEK RÓLUK

ELFOGADJA AZ ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓT?

Az amerikai Forbes magazin készí tett összehasonlítást, mennyi adatot gyűjtenek a felhasználóikról a csevegőprogramok. Ebből kiderült, hogy a magyarok között is népszerű Facebook Messenger rengeteg információt halászik össze. Bugovics Zoltánnal, a Széchenyi István Egyetem szociológusával arra kerestük a választ, hogy ez mennyire érdekli a csetelőket.

Szerző: Szigethy Teodóra

Magyarország statisztikái nem sokban térnek el a nemzetköziektől. Egy nemrég végzett Sonda Ipsos-kutatás szerint a csevegőprogramok között a már említett Facebook  Messenger vezet, azt követi a WhatsApp. A kutatás témája az volt, hogyan alakultak a hírfogyasztási, közösségimédia- és csevegőprogram-használati szokások az 1988 és 2002 között születettek körében. Az Y generáció tagjainak 80 százaléka naponta többször nyúl az internethez, televíziós vagy rádióműsort, nyomtatott sajtót csak ritkán keres. Ők abszolút internet-orientáltak, leggyakrabban telefonon böngésznek. Az okoskészüléket a használati idő legnagyobb részében csetelésre, közösségi média (ezek közül tavaly a Facebook népszerűségét megközelítette az Instagram) görgetésére használják, majd fotók és videók készítésére, valamint játékra.

Ha nemcsak a vizsgált korosztályt nézzük, hanem szélesebbre tekintünk, láthatjuk, hogy minden korosztályban megnőtt az okostelefon-használat. Hozta ezt az is, hogy a Covid-vírus miatt lecsökkent a személyes találkozás lehetősége, s a kapcsolattartás áttevődött a videós csevegő alkalmazásokra. Ezt persze a programok készítői is kihasználták s kihasználják, és gyűjtik a felhasználókról az elérhető adatokat, applikációja válogatja, mit és mennyit. 

De vajon mennyire ismerik a felhasználók, hogy milyen információkat halásznak el tőlük? Tud-e a felhasználó teljesen tudatos lenni?

Bugovics Zoltán szerint a tudatosságot kétféleképpen is értelmezhetjük. Az egyik, hogy mennyire tudja megfelelően kezelni a felhasználó az adott programot. Ebből a szempontból még az idősebb korosztály nagy része is tudatosnak mondható. Sokkal árnyaltabb a kép, ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy mennyire vagyunk tisztában az adathalászattal? Ebből a szempontból a tudatosság jóval gyengébb.

Egy Sonda Ipsos-kutatásból kiderült, a fiatalok tisztában vannak azzal, hogy információkat gyűjtenek róluk, de ez őket kevésbé érdekli, mint a közép- vagy idősebb korosztályt. Visszatérve a fiatalokhoz, zavarja őket a sok reklám, de a tapasztalatok szerint azok mégis elérik céljukat: letöltik a hirdetett játékot, megnézik az ajánlott filmet. A kor előrehaladtával aztán megfogalmazódik a felhasználókban a gyanakvás, hogy miért is gyűjtenek róluk adatokat, a 35 éves kor felettiek pedig már aggodalommal figyelik a jelenséget. A hozzáállást az egyéni természetes érés, az egyre magasabb iskolázottság és a kortárscsoportok visszajelzése befolyásolja.

Az, hogy a fiatalokat kevésbé frusztrálja az adatgyűjtés, a technológiába vetett bizalommal is magyarázható, a „beleszületett generáció” tagjainak kétszer akkora ez a bizalma, mint az idősebbeknek.

Mire kíváncsiak a használt programok? A Forbes magazin összegyűjtötte, hogy leggyakrabban a felhasználó telefonszámára, a kontaktlistára, a keresési előzményekre, az app funkcióinak működéséhez, valamint az elemzések elvégzéséhez szükséges adatokra. A Facebook Messengert érdeklik még ezeken felül a költési előzmények, a felhasználói tartalmak – képek, videók, játékelőzmények –, helyadatok vagy épp egészségügyi információk. Elfogadja az adatkezelési tájékoztatót? Ezrelékben mérhető azok száma, akik egyáltalán beleolvasnak a dokumentumba.

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Tantárgyi tematika kereső

Események

Török Vacsora Est - Sieger Gasztroélmény 2024. április 26. 18:00 - 22:00
UNI GYŐR ÖRÖMFUTÁS 2024. április 27. 09:00 - 10:00
Nordic walking 2024. április 29. 08:00 - 09:00
Nordic walking 2024. május 6. 08:00 - 09:00