Híreink, aktualitásaink

Érzékenyítési séta Győrben

Érzékenyítési séta Győrben

 

Pécsi Gertrúd, kari titkársági referens részvételével minden évben szakmai jellegű érzékenyítési sétát szervez a Széchenyi István Egyetem Közlekedésépítési és Vízmérnöki Tanszéke, építőmérnök hallgatók számára Győrben. 

A sétáról a beszámolót Dr. Makó Emese, egyetemi docens, tanszékvezető írta a tanszék Facebook oldalán.

Dr. Laczkovits-Takács Tímea a győri KEF új elnöke

Dr. Laczkovits-Takács Tímea a győri KEF új elnöke

Dr. Laczkovits-Takács Tímea, tanszékünk egyetemi adjunktusa, ezen év januárjától a város alpolgármestere lett Győr Megyei Jogú Város Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának az elnöke. 

A hírt a Győr+ osztotta meg: 
https://www.gyorplusz.hu/gyor/munkaban-az-uj-kef-elnok/

Komplex kutatási gyakorlat és terepmunka indul a tanszéken

Komplex kutatási gyakorlat és terepmunka indul a tanszéken

Tanszékünk a 2023-24-es tannévben tovább folytatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közös szakmai munkát és kutatásokat. 

Simonik Péter könyvbemutatója Tatán

Simonik Péter könyvbemutatója Tatán

2024. február 19-én a tatai volt Piarista Rendházban bemutatták a „Legyen lelke Isten árnyékában”. A tatai zsidó temető története és 18-21. századi sírkövei címmel megjelent e-könyvet, amelynek egyik szerkesztője, több tanulmány szerzője, valamint a kötet alapjául szolgáló 2021-2023 között lezajlott, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, a MAZSIHISZ, valamint Tata Város Önkormányzata által támogatott kutatási projekt szakmai vezetője Dr. Simonik Péter, tanszékünk egyetemi docense volt. 

Tanszékünk a Nyitott Kapuk Napján 2024-ben

Tanszékünk a Nyitott Kapuk Napján 2024-ben

A Széchenyi Egyetem 2024. január 16-án, kedden rendezte hagyományos Nyitott Kapuk Napja rendezvényét. Tanszékünk több helyen is részt vett a forgatagban. A szociális és szociológia alapszakok és a közösségi és civil tanulmányok mesterszak iránt érdeklődők kérdéseire az Apáczai Kar standján tanszéki kollégáink, Wagner Angéla, Böcz Tamara, Oszter Bettina, Bugovics Zoltán és hallgatóink, Dedics Virág, Tóth Anett és Tímár Nelli válaszoltak a délelőtt folyamán. A délutáni, hivatalos szakvezetők által tartott szakos bemutatók mellett pedig egy további látogatható, interaktív programmal is készült Csillag Attila mestertanár és Dr. Kóbor Krisztina egyetemi adjunktus az egyetemre kilátogató végzős középiskolásoknak. Az ÚT144-es teremben, felhasználva a tréneri oktatásban használt feladatokat, szituációkat Offline szabadulószobát szerveztek és vezettek a délelőtt folyamán. A beérkező érdeklődők öt csoportban oldottak meg feladatokat, fejlesztethették önismeretüket, kooperációs készségeiket.

 

Záróvizsgák rendje a 2023-24-es tanév őszi félévében humán-csoportfejlesztő tréner szakon

Záróvizsgák rendje a 2023-24-es tanév őszi félévében humán-csoportfejlesztő tréner szakon

Záróvizsga: Humán- és Csoportfejlesztő Tréner (AKL_THC)
Helyszín: Ravazd  
Időpont: 2024.01.25. (csütörtök) 09:00 óra
Bizottság száma: 25-2
Elnök: Dr. habil Csizmadia Zoltán
Tagok: Dr. Nagy Tamás Jenő, Dr. Kóbor Krisztina, Csillag Attila
Jegyzőkönyvvezető: Wagner Angéla

Záróvizsgák rendje a 2023-24-es tanév őszi félévében szociálpedagógia (levelező) alapszakon

Záróvizsgák rendje a 2023-24-es tanév őszi félévében szociálpedagógia (levelező) alapszakon

Záróvizsga: Szociálpedagógia Ba levelező (AKL_BS és ESZIL_MKC)
Helyszín: 115-ös terem AK1  
Időpont: 2024.01.24.. (szerda) 10:00 óra
Bizottság száma: 24-3
Elnök: Dr. Szakácsné Foki Katalin
Tagok: Dr. Benyák Anikó, dr. Simonik Péter, dr. Kóbor Krisztina
Jegyzőkönyvvezető: Oszter Bettina

Záróvizsgák rendje a 2023-24-es tanév őszi félévében szociálpedagógia alapszakon

Záróvizsgák rendje a 2023-24-es tanév őszi félévében szociálpedagógia alapszakon

Záróvizsga: Szociálpedagógia Ba
Helyszín: 115-ös terem AK1  
Időpont: 2024. 01. 23. (kedd) 09:00 óra
Bizottság száma: 23-1
Elnök: Kaszáné Tóth Katalin
Tagok: Dr. Nárai Márta, Oszter Bettina, Csillag Attila
Jegyzőkönyvvezető: Böcz Tamara

 

Tanszékünk flashmobbal készül a világnapra, csatlakozókat várunk

Különleges, sok aktivistát megmozgató programokkal készülnek a Szociális Munka Világnapjára régiónkban. A szálakat a Széchenyi István Egyetem Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszékének munkatársai, hallgatói fogják össze. Olyan szféráról beszélünk, ami jóval nagyobb odafigyelést, megbecsülést igényelne mindannyiunktól. 

Győr, 2018. február 27. - SZEhírek

Bármelyikünk, bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy mások segítségére szoruljon. Mindannyian érintettek lehetünk, ne adja Isten, de akár egyik pillanatról a másikra kezdhet összeomlani az életünk. Napjainkban is sokan lökődnek a perifériára, és az elszegényedés, a hátrányos helyzet, a depriváció nemcsak az anyagi helyzet, hanem az érdekérvényesítő képesség romlásában is megnyilvánul. Ilyenkor kerülhetnek képbe a szociális szakemberek, szociális munkások, szociálpedagógusok. Óriási a felelősségük, emberi sorsok múlhatnak rajtuk.  Ezzel sajnos még mindig nincs kellően tisztában a társadalom. A szociális munka presztízse, megbecsülése nagyon messze jár attól, ahol lennie kellene.

A szociális segítők évente egyszer már megünneplik magukat. A Szociális Munka Világnapján, március 20-án felhívják a társadalom figyelmét mindazokra, akiket képviselnek, és egy kicsit önmagukra is, kiállva másokért és hivatásukért. Az országban Győr mellett a budapesti, debreceni és a nyíregyházi egyetem szociális szakos hallgatói és oktatói is megemlékeznek a világnapról. Régiónkban a szálakat a Széchenyi István Egyetem Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszékének munkatársai, hallgatói fogják össze. Dr. habil Csizmadia Zoltán PhD oktatási dékánhelyettes, tanszékvezető, Pécsi Gertrúd esélyegyelőségi koordinátor és Csillag Attila terepkoordinátor társaságában beszélgetünk.

Magyarországon ötödik éve rendezik meg a világnapot, máshol már nagyobb hagyománya van ennek. A világnapokat egy-egy konkrét területre koncentrálva tartják meg, ilyen volt korábban a társadalmi problémák-esélyegyenlőtlenségek témaköre, az emberi érték, most van soron a közösségfejlesztés és a környezeti fenntarthatóság, jövő évtől pedig az emberi kapcsolatokra összpontosítanak.

A Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszék munkatársai és hallgatói a világnap előtt felhívást tettek közzé, felvették a kapcsolatot mindazon szervezetekkel, például családsegítőkkel, idősgondozókkal, fogyatékossággal élőket támogató szervezetekkel, amelyekkel kapcsolatban állnak, ahol a hallgatók a gyakorlati idejüket töltik. Arra kérték a csaknem nyolcvan szervezetet, egyesületet, közösséget, csatlakozzanak az egyetemi kezdeményezéshez. Már eddig is nyolc szervezet, a SZABADULÓS PINCE, a Győr-Moson-Sopron Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, az Új Nemzedék Győri Közösségi Tér, az MMSZ Családi Kör, a Győri Kossuth Lajos Általános Iskola, a Győri Egyházmegyei Karitász, a "Napsugár" Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat Lentiben, valamint a Nagykanizsai Család-és Gyermekjóléti Központ jelzett vissza, de továbbra is várják a partnerszervezetek csatlakozását: pgerti@sze.hu.

A cél az, hogy a világnap eseményeit kivigyék az intézményekbe, egyesületekbe, civil szervezetekbe, és a szociális szakemberek együtt ünnepeljenek saját, helyi közösségeikkel. Lesz, ahol szentmisét celebrálnak a szociális területen dolgozókért, máshol érzékenyítő programokat szerveznek az érdeklődők számára. Olyan aktivitások ezek, amik erősíthetik az empátiát, együttérzést, odafigyelést az emberekben a rászorulók iránt. A Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszék hallgatói, munkatársai flashmobbal nyitják a programsorozatot. Március 20-án a kar udvarán összegyűlnek, és kezeket formáló élőképpel hívják fel a figyelmet a szociális szférára. A szervezők, Pécsi Gertrúd és Csillag Attila a hallgatókkal közösen egy folyamatosan bővülő Facebook oldalt is létrehoztak https://www.facebook.com/szmvilagnapgyor/. Az ide látogatók részletes tájékoztatást kapnak a programokról, és videóüzeneteket nézhetnek meg, ahol szakemberek, intézményvezetők, közéleti szereplők, művészek, sportolók beszélnek a szociális szféra lényegéről, szerepéről.

Ha a videoüzenetek sorát dr. Csizmadia Zoltán egyetemi docens nyitná, biztosan a természetes támaszok fontosságát hangsúlyozná. Azt, hogy amikor ezek gyengülnek, erodálódnak, sokkal magatehetetlenebb lesz az ember, kevésbé tud a környezetére támaszkodva boldogulni az életben.

Dr. Csizmadia Zoltán, Pécsi Gertrúd és Csillag Attila még várnak csatlakozókat a világnaphoz.

Mi lesz azokkal a gyerekekkel, nőkkel vagy férfiakkal, akik a családon belül folyamatos lelki vagy fizikai bántalmazást szenvednek el? Mi történik azokkal a fiatalokkal, akik nem tudnak otthon beszélni a problémáikról, mert nem hallgatják meg őket, nem érdekli a szülőket? Mi lesz a zord időben a fedél nélküliekkel? Mi lesz az egyedülálló idősekkel, akik a kórházi ápolás után még otthoni kezelésre szorulnának, de nincs hozzátartozójuk? Ezek mind-mind olyan kérdéseket, amikre a szociális segítők tudhatják a szakavatott választ. Akik külső támaszt jelenthetnek, közvetíthetnek az ellátásra szoruló és az orvos, a védőnő, az ügyvéd, az ifjúságvédelmis, a gyámügyes között. Az elromlott, elrontott életek helyrehozásához nagyon nagy szaktudás kell és óriási felelősség társul.

Ők a szociális segítők, szociális munkások és szociálpedagógusok. Akik ha csak egy napra is, március 20-án nagyobb odafigyelést kaphatnak a társadalomtól. Ez fontos lépés lehet ahhoz, hogy egy aktivizálódó civil szférával, önkéntes munkát is vállaló helyi közösségekkel karöltve egész évben kiteljesedhessenek a hivatásukban.

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Tantárgyi tematika kereső

Események

Nordic walking 2024. április 1. 08:00 - 09:00
NFI Filmklub - Tősér Ádám: Blokád 2024. április 2. 18:00 - 20:00
Nordic walking 2024. április 8. 08:00 - 09:00
Nordic walking 2024. április 15. 08:00 - 09:00
Nordic walking 2024. április 22. 08:00 - 09:00
Nordic walking 2024. április 29. 08:00 - 09:00
Nordic walking 2024. május 6. 08:00 - 09:00